Waarom isoleren:
12 redenen op een rijtje
Zoals we allemaal weten, de energieprijzen zijn heel variabel. Naast het feit dat het verminderen van ons energieverbruik een positief effect heeft op het klimaat en het milieu, onze energie-onafhankelijkheid en het wooncomfort, is het nog altijd de beste manier om een lagere energierekening te bekomen. Je woning goed isoleren is dus echt een duurzame investering. En dan heeft kwalitatieve isolatie nog tal van andere voordelen.
1. Waarom isoleren? Je verlaagt je energiefactuur
Het eerste effect van een beter geïsoleerd huis is dat de warmte langer binnenblijft. En niet zomaar een beetje. Bij een huis waarvan de dakisolatie, (spouw)muurisolatie, vloerisolatie en eventueel zoldervloerisolatie aan de huidige normen voldoet, ligt het verbruik vele malen lager dan dat van een niet-geïsoleerd huis. En energie besparen, is de factuur verlagen en geld besparen. Als de ventilatie op punt staat en goed samenwerkt met het isolatiemateriaal, blijft je huis bovendien koeler in de zomer.
2. Waarom isoleren? Je beschermt jezelf tegen prijsschommelingen
De (energie)rekening is snel gemaakt, en toch verliezen we haar soms uit het oog. Hoe minder je verbruikt, hoe minder je het voelt aan je portemonnee als de energieprijzen door het dak gaan. Hoe duurder de stroom wordt, hoe sneller je de investering in extra of betere isolatie van het dak, de muren en de vloer terugverdient. Op die manier zijn de budgetten voor spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, zoldervloerisolatie of andere vormen van woningisolatie eerder besparingen dan kosten.
3. Waarom isoleren? Je neemt koudebruggen weg
Mik je op een optimale isolatielaag, maar weet je niet goed hoe je aan zo’n project moet beginnen? Samen met een expert een logisch renovatieplan opmaken – van kruipruimte tot vloer of dak – en het juiste isolatiemateriaal uitkiezen, is dan zeker een goed idee. Voor onafhankelijk energie-advies kan je terecht bij verschillende hulplijnen, van architecten en gespecialiseerde aannemers tot adviseurs die zich toeleggen op isolatie. Zo weet je precies welke renovatiewerken je moet uitvoeren om de typische bronnen van warmteverlies, zoals koudebruggen, weg te nemen.
4. Waarom isoleren? Je anticipeert op de toekomstige energienormen
Aan de minimumnormen op vlak van energieverbruik voldoen, is logischerwijs een must. Met de renovatieverplichting ligt er echter ook een langetermijnpad vast ter ondersteuning van de Europese en nationale klimaatambities. Kort samengevat komt het erop neer dat aangekochte woningen binnen een termijn van enkele jaren naar een beter EPC-label (energieprestatiecertificaat) moeten evolueren. Hoe dan ook is het aangewezen om meteen zeer ambitieus te zijn en bij het opvragen van een offerte voor een isolatieproject te streven naar energieneutraliteit. Zo ben je voorbereid op de toekomst, ook wanneer er straks strengere normen zouden bijkomen voor woningen die lange tijd niet van eigenaar wisselen.
5. Waarom isoleren? Je verbetert je energielabel (EPB-score)
Je energieverbruik heeft ook een aanzienlijke invloed op de EPB-score (energieprestatie en binnenklimaat) van je woonst, een certificering die verplicht is wanneer je vandaag een woning verhuurt of verkoopt. Een goede isolatie, en dus een efficiënte energiehuishouding, vertaalt zich rechtstreeks door in een puik energielabel.
6. Waarom isoleren? Je verhoogt de waarde van je woning
Een kwalitatief geïsoleerde woning met een EPB-score A of B heeft een hogere verkoopwaarde. Dat is vandaag al zo, en dat zal morgen nog meer het geval zijn. Charmante woningen met slecht geïsoleerde muren en een overvloed aan tocht door het dak, zal je heel wat minder vlot voor een goede prijs kunnen verkopen. Met de renovatieverplichting in het achterhoofd, liggen de latere renovatiekosten voor de koper immers een pak hoger bij weinig energiezuinige panden. Nu investeren in PIR, glaswol of andere types isolatiemateriaal voor woningisolatie, is dus de boodschap.
7. Waarom isoleren? Je verkleint je ecologische voetafdruk
Door je energieverbruik te verminderen, daalt niet alleen je energierekening. Ook je CO2-uitstoot neemt fors af, en bijgevolg je ecologische voetafdruk. Naast je portemonnee, zullen ook het milieu, het klimaat en je kinderen en kleinkinderen je dankbaar zijn als je kiest voor een grondig isolatieproject.
8. Waarom isoleren? Je verhoogt je wooncomfort
In een goed geïsoleerd huis kan je de temperatuur sneller en beter regelen. De warmte is gelijkmatiger dankzij de dakisolatie, (spouw)muurisolatie en (zolder)vloerisolatie, zonder koudezones of tocht. Dat betekent een waar comfort in je dagelijks leven.
9. Waarom isoleren? Je zet je gezin niet in de kou en beschermt ieders gezondheid
Woningisolatie heeft niet alleen een invloed op de warmte in huis, zowel tijdens een koude winter als tijdens een warme zomer, maar voorkomt ook vochtproblemen, eventuele vorming van schimmels ... De binnenlucht in een goed geïsoleerde woning is veel gezonder, waardoor het risico op bepaalde aandoeningen van de luchtwegen als sneeuw voor de zon verdwijnt. Zo bescherm je je gezondheid en die van je gezin.
10. Waarom isoleren? Je vermindert geluidsoverlast
In combinatie met aanvullende maatregelen als dubbel glas of driedubbel glas, zorgt een adequate thermische isolatie met PIR, glaswol, rotswol, EPS, … tevens voor een uitstekende geluidsisolatie. Woon je in een lawaaierige omgeving, bijvoorbeeld in de buurt van een station, luchthaven of drukke weg, dan zal je toch kunnen genieten van de stilte.
11. Waarom isoleren? Je verjongt je huis
Geen kou in de winter of hitte in de zomer, maar ook een mooiere woonst. Isolatiewerken zijn vaak dé gelegenheid om je interieur op te frissen, kabels of afvoeren weg te werken of je huis een nieuwe look te geven. Nieuw metselwerk, een mooie dakbedekking, een moderne gevelbekleding, een gevelpleister ... Kortom, het uitgelezen moment om je huis een tweede jeugd (en direct een hogere financiële waarde) te schenken.
12. Waarom isoleren? Je maakt aanspraak op premies
Als extra aanmoediging om je woning nog beter te isoleren, bieden de verschillende overheden een reeks energiepremies- of subsidies aan en kan je dus steun aanvragen om je project te realiseren. Met www.premiezoeker.be bestaat er een gebruiksvriendelijke tool om voor elk type renovatie de bomen door het bos te zien wat de mogelijke steunmaatregelen betreft. In Vlaanderen vallen die subsidies om de kosten te drukken onder de eengemaakte Mijn VerbouwPremie, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bundelde alles overzichtelijk onder de noemer RENOLUTION. Belangrijk in deze: hou elke offerte goed bij.
Gecombineerd met een groene renovatielening kan het isoleren van je woning zo sneller opbrengen dan je zou denken. Zeker als je deze werken combineert met de installatie van zonnepanelen. Nog een manier om te besparen en niet te hoeven bibberen voor toekomstige energieprijsstijgingen.
Hopelijk konden we met deze twaalf voordelen de vraag ‘Waarom isoleren?’ overtuigend beantwoorden. Onze Cofidis-consulenten informeren en begeleiden je graag bij al je renovatieprojecten. Zoek je een lening om te verbouwen? Neem gerust contact met ons op.
Onze Cofidis-consulenten informeren en begeleiden je graag bij al je renovatieprojecten. Heb je zelf een project? Ontdek onze financiële oplossingen.
Welk krediet
kiezen?
Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.
Enkele tips
Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.