12 tips om je energiefactuur
naar beneden te krijgen
De energieprijzen swingen de pan uit en zetten bij veel gezinnen het maandbudget stevig onder druk. Daarom geven we je met plezier een aantal tips en trucs waarmee je je verbruik veel meer doet dalen dan je denkt. Een eerste tip? Verminder de schermhelderheid van je computer terwijl je dit artikel leest.
1. Beter omgaan met verlichting is een briljant idee
Wist je dat je verlichting ongeveer tien procent uitmaakt van je jaarlijkse energieverbruik? Gebruikmaken van ledlampen is een hele makkelijke manier om tot 150 euro per jaar te besparen. Profiteer ook zoveel als je kan van natuurlijk - en dus gratis - licht door bijvoorbeeld je bureau dichter bij het raam te zetten, de vensterbanken vrij te maken van planten en andere voorwerpen die het licht tegenhouden. Kleine ingrepen die bij elkaar opgeteld een groot verschil maken in verbruik. Goed om weten: met een dimschakelaar bespaar je niet op elektriciteit, hij vermindert enkel de lichtintensiteit. Met automatische schakelaars in de hal of in de gang bespaar je wel fors. Je vermindert de brandduur, en je vermijdt dat iemand vergeet om ze uit te schakelen.
2 Waak over de waakstand
Apparaten in stand-by-modus uitschakelen, kan tot 10% schelen op je jaarlijkse afrekening. Denk aan je computer, tv, connected luidsprekers, de koffiemachine ... (uitgezonderd elektrische verwarming. Sluit ze aan op een stekkerdoos met aan-uit-knop of gebruik intelligente stopcontacten. Zo hoef je niet alle apparaten één voor één uit te schakelen (precies de reden waarom we het nooit doen).
3. Was op 30 graden om een koude douche te vermijden
De grootste kost aan wassen in een wasmachine, is het verwarmen van het water. De was doen bij 30° volstaat voor een propere en hygiënisch schone was. Het verschil in energieverbruik tussen wassen bij 30° en bij 40° kan oplopen tot liefst 40%. Tel maar uit hoeveel machines je wast per jaar. Maak je bovendien ook handig gebruik van het nachttarief (voor wie een meter heeft met tweevoudig uurtarief), dan is het verschil op je energiefactuur helemaal schitterend.
4. Je koelkast en diepvriezer houden niet van een leeg gevoel
Jawel, deze huishoudtoestellen zijn echte energievreters. Ze 'draaien' dag en nacht. Toch kan je ook hier besparen. Wist je dat een volle koelkast of diepvriezer minder verbruikt? Eenmaal de producten gekoeld of diepgevroren zijn, houden ze de koude ook vast. Denk er ook aan om je diepvriezer af en toe te ontvriezen: bij 3 mm ijs verbruik je al meteen 30 tot 40% meer energie.
5. Een deksel tegen de verspilling
Zet bij het koken een deksel op je pot en je bespaart meteen tot 25% energie. Profiteer in huis ook van de warmte die ontstaat bij het koken en zet je fornuis uit één of twee minuten voor het gerecht gaar is. Er zal nog voldoende warmte zijn om het gerecht verder te laten garen in de warme pot. Nog een slimmigheidje: haal 15 tot 30 minuten voor je gaat koken je ingrediënten uit de koelkast. Zo zijn ze niet alleen sneller gaar, ook het kookresultaat is beter. Vlees gaart gelijkmatiger en je groenten zijn zachter.
6. Controleer het label voor je nieuwe toestellen koopt
Het verschil tussen een toestel met energieklasse A en een toestel met energieklasse C of D kan oplopen van 20 tot 40%. Heb je oudere toestellen in huis, dan is het op lange termijn zeker een goede investering om ze te vervangen door een nieuwer en energiezuiniger model.
7. Isoleren en zelf energie opwekken
Het is nogal logisch: de energie die je niet verbruikt of die je zelf opwekt is de goedkoopste. Ook al is isoleren of zonnepanelen plaatsen een kost, de terugverdientijd is korter dan ooit. Hoe minder je verbruikt, hoe minder je ook getroffen wordt door schommelingen van de energieprijzen. Met de winst die je doet door de energieprestaties van je woning te verbeteren, kost een renovatielening je uiteindelijk bijna niets. En dan hebben we het nog niet gehad over de hartverwarmende isolatiepremies die je in Vlaanderen en Brussel kan opstrijken.
8. Bijverwarmen met hout
Hout is een hernieuwbare energie die weinig kost. Door een houtkachel te plaatsen als bijverwarming voor in de winter of de tussenseizoenen, verjaag je al snel de kilte en vochtigheid. De thermostaat hoeft niet meteen een paar graden hoger, en je geniet van wat extra gezelligheid. Je kan ook van de gelegenheid gebruik maken om je bestaande verwarmingsketel te evalueren. Misschien is dit wel het goede moment om hem te vervangen?
9. Warm water, maar niet heet
Het is zeker niet nodig om je sanitair water te verwarmen tot meer dan 55° à 60°. Deze temperatuur volstaat ruim om de ontwikkeling van bacteriën tegen te gaan.
10. Douche voor het lichaam, koud water voor je handen.
4 minuten onder de douche betekent 50% minder water verbruiken dan in bad. We hebben het over warm water, dus water waarvoor veel energie nodig is. Douchen in plaats van in bad gaan betekent dus een stevige besparing op je warmwaterverbruik. Wil je je handen wassen, dan is niet de temperatuur maar wel de tijd van belang. 20 tot 30 seconden onder koud water met een goede zeep is beter en goedkoper dan 10 seconden onder warm water.
11. Stop je energie in leveranciers vergelijken
Veel Belgen vergeten het gewoon, anderen doen het niet uit angst voor alle papierwerk. Toch blijft het een aanrader om regelmatig de tarieven van alle Belgische leveranciers te vergelijken. Soms zijn er promoties, maar ook je persoonlijke situatie kan veranderen: kinderen die het huis uit gaan, extra isolatie, zonnepanelen, telewerk ... Overstappen kan je een bom geld besparen zonder dat je er echt iets voor hoeft te doen. De meeste energieleveranciers regelen alle papierwerk voor jou.
12. Schakel over op connected apparaten
Met bijvoorbeeld thermostaten of op afstand bediende jaloezieën en rolluiken, kan je je verbruik beter beheren in functie van je dagelijkse leven. Blijft die vergadering op kantoor eindeloos lang duren? Geef vanuit kantoor je verwarmingsketel de opdracht om pas later op te starten. Schijnt in de namiddag onverwacht de zon? Open vanop afstand de rolluiken of jaloezieën en laat de zonnestralen je woonkamer verwarmen.
Heb je een project of een financiële vraag? Onze Cofidis-adviseurs helpen je graag met een oplossing op maat.
Welk krediet
kiezen?
Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.
Enkele tips
Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.