Energie besparen?
Een originele checklist!

Energie wordt steeds duurder. De kans is groot dat die tendens zich ook de komende jaren zal doorzetten. Omdat de goedkoopste energie de energie is die je niet verbruikt, loont het meer dan de moeite om eens kritisch te kijken naar jouw energieverbruik en waar je op kunt besparen. Met de juiste ingrepen en slimme beslissingen bespaar je immers vlot honderden euro’s per jaar.

Door minder energie te verbruiken houd je aan het eind van elke maand niet alleen meer geld over. Je zet ook het milieu centraal en draagt jouw steentje bij om minder broeikasgassen uit te stoten en jouw ecologische voetafdruk te verkleinen. Een win-win voor jezelf en voor het milieu dus.

Wil je graag energie besparen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Blijf lezen. We geven je op deze pagina een uitgebreide checklist met tips om energie te besparen.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Energiebesparing: waar zit het grootste potentieel?

Er zijn natuurlijk tientallen manieren om energie te besparen en jouw energierekening naar beneden te halen. En dus evenveel bespaartips.

Wil je snel zo veel mogelijk energie besparen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Dan is het een goed plan om eerst jouw huiswerk te maken en doordacht te werk te gaan. Zo weet je immers welke maatregelen de grootste impact hebben.

Energie besparen: dit zijn de grootste energieverbruikers in jouw woning

Volgens Luminus is de verwarming de grootste energievreter in een woning. Maar liefst 60% van de energie van een woning gaat naar verwarming.

Daarnaast gaat 15% van het energieverbruik naar warm water, gevolgd door verlichting (6%), wassen/drogen/strijken/vaat (5%) en koken (5%).

Jouw energieverbruik hangt uiteraard ook af van:

  • Jouw type woning: heb je een open, halfopen of gesloten bebouwing?
  • De isolatiegraad van jouw woning.
  • Jouw verwarmingssysteem: welk type verwarming heb je en wat is het rendement van dat systeem?
  • Het aantal bewoners in huis en hun gedrag: zijn jullie vaak thuis? En als jullie thuis zijn, leven jullie dan energiezuinig of niet?

Een energieaudit van jouw woning als belangrijke eerste stap

Zie je overal potentieel om energie te besparen en wil je er meteen aan beginnen? Voor je in actie komt, is het nuttig om aan de hand van een energieaudit uit te vlooien waar het grootste energieverlies zit in jouw woning. Zo kan je de grootste energielekken eerst dichten. Zo’n audit maakt een scan van hoe energiezuinig jouw huis vandaag is en reikt jou een plan aan om de energie-efficiëntie van jouw woning te verbeteren.

Hoe maak je werk van een energieaudit van jouw huis?

Net zoals wanneer je een EPC-certificaat nodig hebt voor jouw woning, doe je voor een energieaudit een beroep om een erkende energiedeskundige. Die maakt werk van de energieaudit van jouw woning, die bestaat uit drie fasen:

  • De voorbereiding: je bezorgt de energiedeskundige zo veel mogelijk nuttige documenten en informatie om een goed beeld te krijgen van hoe jouw woning gebouwd werd en hoe energiezuinig ze is: plannen, onderhoudsattesten, foto’s, contracten met aannemers, aankoopfacturen van materiaal, energiefacturen, … Hoe meer informatie je deelt met de energiedeskundige, hoe beter die in staat is om de energie-efficiëntie van jouw huis te beoordelen.
  • De doorlichting: de energiedeskundige komt bij jou langs en analyseert jouw huis van kelder tot zolder.
  • Het verslag: na een analyse aan de hand van een softwareprogramma, krijg je een verslag van de energieaudit. Dat verslag geeft aan hoe het gesteld is met de energie-efficiëntie van jouw huis en wat je kunt doen om het energieverbruik naar beneden te halen en energie te besparen.

Wat zijn de voordelen van een energieaudit van jouw woning?

Voor een energieaudit betaal je tussen de 300 en de 800 euro afhankelijk van jouw woning. Een stevig budget, maar daarvoor krijg je wel heel erg interessante informatie in de plaats. Informatie die jou helpt om te focussen als je energie wil besparen. Want waar begin je? Welke investeringen leveren de grootste energiebesparingen op? En welke werken moet je dan eerst laten doen? De antwoorden op deze en nog heel wat andere vragen, vind je in het verslag van de energieaudit.

Ook goed om te weten: in bepaalde gevallen heb je in Vlaanderen recht op een gratis energiescan.

Energie besparen? Maak werk van de isolatie van jouw huis

De kans is groot dat ook in jouw huis maar liefst 60% van het energieverbruik gaat naar verwarming. Is jouw woning niet goed genoeg geïsoleerd? Beschouw isolatie dan zeker als een speerpunt in jouw actieplan om energie te besparen. 

Verschillende isolatietechnieken voor muren, daken, ramen en deuren

Klaar om jouw huis beter te isoleren om zo energie te besparen? Let dan zeker op deze twee belangrijke punten:

  • Isoleer niet alleen het dak van jouw woning, maar kijk ook of je de muren, de ramen en de deuren onder handen moet nemen om energie te besparen.
  • Er zijn verschillende isolatiematerialen en isolatietechnieken beschikbaar zoals onder andere spouwmuurisolatie, dakisolatie en hoogrendementsglas (dubbel glas). Informeer je uitgebreid over welke isolatie het meest geschikt is voor jouw woning en jouw budget.

Energie besparen? Kies voor het meest energie-effficiënte verwarmingssysteem

Goed isoleren is één ding. Aangezien verwarming de grootste energievreter is, is het zeker ook een goed idee om het meest energie-efficiënte verwarmingssysteem in huis te hebben.

Hoe kies je het meest energie-efficiënte verwarmingssysteem?

Er zijn heel wat systemen om te verwarmen. Verwarming kan op gas, stookolie, pellets, met een hybride systeem, met biomassa, met een warmtekrachtkoppeling, elektriciteit, een warmtepomp of zonneboiler.

Wat precies het perfecte systeem is voor jouw woning, hangt af van een waaier van factoren. Opgelet, let bij die keuze op zowel het energieverbruik als de energie-efficiëntie van het systeem.

Jouw oude verwarmingsketel vervangen

Heeft jouw huidige verwarmingsketel zijn beste tijd gehad? Overweeg je om energie te besparen door hem te vervangen? Strak plan! Een centrale verwarmingsketel heeft immers een gemiddelde levensduur van 12 tot 15 jaar. Hoe ouder jouw ketel is, hoe minder rendement hij heeft en hoe meer hij verbruikt. Het risico op storingen, defecten en kosten voor herstellingen is bij een oude ketel ook een stuk groter.  

Jouw oude ketel vervangen door deze combinatie is zeker een optie:

  • Een condensatieketel op gas of mazout: condensatieketels zijn vandaag de standaard. Ze recupereren de warmte in de waterdamp van de verbrandingsgassen. Gevolg? Een hoger rendement en een lager verbruik. In vergelijking met een niet-condenserende hoogrendementsketel, levert een condensatieketel een energiebesparing op van om en bij de 10%.
  • Hybride warmtepomp: dit systeem combineert een condensatieketel op gas of olie met een warmtepomp. Wanneer de warmtepomp niet kan voldoen aan de nood aan warmte, neemt de condensatieketel het over. Een hybride systeem bewaakt beide systemen en schakelt automatisch over naar de meest efficiënte optie van dat moment.

Welke optie je ook kiest, informeer je goed vooraleer je een nieuw verwarmingssysteem installeert om jouw oude ketel te vervangen. Het meest optimale systeem hangt immers af van heel wat factoren zoals jouw verbruik, de isolatie van jouw woning, jouw beschikbare budget, ...

Wil je jouw oude ketel vervangen, maar heb je niet genoeg kapitaal beschikbaar om dat te doen? Ontdek hoe onze renovatieleningen voor kredieten jou kunnen helpen om een nieuw verwarmingssysteem te kopen en energie te besparen.

Ontdek onze renovatieleningen

Investeer in hernieuwbare energiebronnen

Hernieuwbare energiebronnen of groene energie, zoals zonne-energie, windenergie en geothermische energie, hebben heel wat te bieden. Ook wanneer je energie wil besparen.

Zonnepanelen als gamechanger

Duurzame energiebronnen zijn niet alleen goed voor het milieu. Ze maken je ook minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. En helpen jou energie besparen.

De hernieuwbare energiebron bij uitstek voor huishoudens zijn zonnepanelen. In theorie kan je jouw energie ook uit eigen installaties voor windenergie, waterkrachtenergie, geothermie en biomassa halen. Maar in de praktijk zijn de meeste van die oplossingen erg duur en daardoor doorgaans alleen weggelegd voor bedrijven. Wil je heel wat energie besparen én tegelijkertijd iets doen voor het milieu? Overweeg dan zeker om zonnepanelen te installeren om zelf elektriciteit op te wekken uit zonlicht. Deze elektriciteit kan worden gebruikt om je huis van stroom te voorzien, waardoor je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet.

Krijg je bovendien jouw zelfverbruik zo geregeld dat je meer verbruikt op momenten waarop er veel zonlicht is? Zodat je bijvoorbeeld jouw droogkast kunt laten draaien op het moment dat de stroom uit jouw zonnepanelen knalt? Dan gebruik je de stroom die je zelf opwekt meteen en dat merk je meteen aan jouw elektriciteitsfactuur.

Energie besparen door minder water te verwarmen

Volgens ramingen verbruikt een Belg gemiddeld bijna 100 liter water per dag. Daarvan wordt ongeveer de helft gebruikt om te douchen, baden en koken, waarbij het water wordt verwarmd. Zo’n 15% van het energieverbruik van de gemiddelde Belg gaat dan ook naar het verwarmen van water. Waterverwarming is dan ook een kostenpost die je best onder de loep neemt als je energie wil besparen. Niet alleen door jouw verbruik terug te dringen, maar ook door jouw water op een efficiëntere manier te verwarmen.

Manieren om het verbruik van warm water te verminderen

Ook hier geldt: het warm water dat je niet verbruikt is de allergrootste besparing. Deze tips helpen je om jouw verbruik van warm water terug te dringen:

  • Neem een douche (50 à 80 liter) in plaats van een bad (150 à 200 liter).
  • Koop een spaardouchekop of een waterbesparende douchekop kopen: daarmee verbruik je de helft minder water.
  • Kies de juiste kraan: het lijkt een kleine ingreep, maar de juiste kraan maakt een wereld van verschil voor jouw warmwaterverbruik. Kies je voor een eengreepsmengkraan, dan verspil je minder warm water omdat je minder lang moet zoeken voor je de gewenste temperatuur krijgt. Een thermostatische kraan zorgt er dan weer zelf voor dat je de gewenste temperatuur krijgt. Digitale kranen zijn de allerbeste optie, maar zijn wel erg duur. Ze maken het mogelijk om het debiet, de temperatuur en de duur in te stellen. Denk bovendien niet alleen aan de kranen in de badkamer. Ook in de keuken gebruik je veel warm water, dus zorg dat je ook daar de meest energiezuinige kranen hebt.
  • Isoleer de waterleidingen: zeker in ruimtes waar de temperatuur stevig terugloopt, maak je best werk van geïsoleerde waterleidingen. In een ideale wereld zorg je er bovendien voor dat de afstand tussen de boiler en de kraan niet langer is dan 8 meter.
  • Zet jouw boiler niet hoger dan 55 graden Celcius.
  • Onderhoud: kalkaanslag in de boiler haalt het rendement naar beneden. Zorg ervoor dat je jouw boiler regelmatig laat nakijken.

Efficiënte waterverwarmingstechnologieën

Naast het terugdringen van het verbruik van warm water, kan je uiteraard ook een aantal dingen doen om het water zo efficiënt mogelijk te verwarmen in jouw woning. Volgens Luminus zijn er verschillende opties. Elk met hun eigen voordelen en nadelen. Het is daarom verstandig om je goed te informeren, zodat je weet welke mogelijkheden er zijn en welke oplossing het beste past bij jouw woonsituatie.

Deze voorbeelden helpen jou al in de juiste richting:

  • De instantboiler: deze boiler zorgt ervoor dat je water snel de juiste temperatuur bereikt. Zorg daarnaast zeker ook voor een doorstroomboiler om warmteverlies in de leidingen te vermijden.
  • De zonneboiler: deze boiler zet zonlicht om in warmte aan de hand van collectoren op het dak. Op die manier kan je tot 60% van je warm water warm stoken op basis van zonne-energie. Zeker als jouw dak goed georiënteerd is. Zin om deze piste verder te verkennen? Check dan eerst even de premies die bestaan voor de aankoop van een zonneboiler.
  • De warmtepompboiler: deze boiler werkt zoals de klassieke warmtepomp en warmt water op aan de hand van de warmte uit de lucht. Deze boiler is heel ecologisch en verbruikt tot drie keer minder dan een gewone boiler. Check ook hier zeker of je in aanmerking komt voor een premie.
  • De thermodynamische boiler: deze boiler heeft een microwarmtepomp en is daardoor erg efficiënt en helpt je energie besparen.

Dagelijkse gewoonten die helpen energie besparen

Wil je geld besparen door energie te besparen? Dan zijn er tientallen manieren om met jouw dagelijkse gewoonten energie te besparen. Samen schelen ze ook echt een slok op de borrel.

Eenvoudige ingrepen om energie te besparen in het dagelijks leven

Met deze lijst bieden we jou al heel wat inspiratie om jouw energieverbruik zelf aan te pakken:

  • Zet de temperatuur een graad lager.
  • Laat de thermostaat een maand langer op de zomerinstelling staan.
  • Pak sluipverbruik aan. Zorg dat toestellen en apparaten die je niet nodig hebt niet continu stroom verbruiken. Voor sommige toestellen spaar je daarmee maar een klein bedrag uit. Gaat het om spelcomputers en TV’s dan bespaar je veel meer.
  • Heb je een vijver? Check dan het verbruik van de pomp. Als je pech hebt, verbruikt die evenveel als twee gezinnen van drie personen.
  • Investeer in een slimme thermostaat.
  • Vervang oude toestellen door nieuwe toestellen die minder verbruiken.
  • Ontdooi jouw diepvriezer regelmatig.
  • Een strijkijzer verbruikt erg veel energie. Energie besparen? Plooi dan de was als die uit de droogkast komt en strijk zo weinig mogelijk.
  • Doof de lichten waar ze niet nodig zijn. Koop spaarlampen of led lampen. Vermijd hallogeenlampen en spots.
  • Kook met de deksels op de potten. Zonder deksel verbruik je maar liefst drie keer meer.
  • Tijd voor een nieuwe keuken? Zet jouw oven dan niet naast een diepvriezer of koelkast.
  • Laad jouw elektrische auto zo veel mogelijk op terwijl de zon schijnt als je zonnepanelen hebt.
  • Kleding wassen? Overweeg een kort programma.
  • Reinig de pluizenfilter van de droogkast na elke droogbeurt.
  • Overweeg domotica. Deze slimme systemen zorgen ervoor dat je alleen energie verbruikt waar nodig en dat je alles ook vanop afstand kunt controleren en beheren.
  • Zet jouw vaatwasser op het eco-programma.
  • Een lege diepvriezer verbruikt meer dan een volle. Vul jouw lege ruimte op met piepschuim.

Praat zeker ook met jouw gezinsleden over de maatregelen die jij graag wil nemen om energie te besparen. Als zij ook de juiste reflex krijgen en letten op hun verbruik, dan wordt energie besparen nog efficiënter.

Energie besparen: premies en andere steun

Jouw woning energie-efficiënter maken is meestal een hele investering. Wil je weten welke premies en andere steunmaatregelen er bestaan om jou te helpen met de financiering van jouw ingrepen en aankopen? Deze lijst wijst jou de weg naar de juiste subsidie.

Ontdek ook hoe de financiële oplossingen van Cofidis jou kunnen helpen in je dagelijkse leven.

Contacteer ons

Gepubliceerd in June 2024 - Delen via:

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt