Ramen en beglazing: gooi kostbare energie
niet door het venster naar buiten

In elk huis, zeker als het al wat jaren op de teller heeft, zijn er veel bronnen van warmteverlies: via het dak en de muren, maar ook via de ramen. De beglazing alleen kan tot 15% van het totale warmteverlies veroorzaken. Valt je energierekening in de bus, dan krijg je meteen een koude douche. Het kost een stevige duit om je ramen en beglazing te vervangen. Maar met alle premies en het juiste advies bij het afsluiten van een lening, is het een langetermijninvestering die zeker opbrengt. Zowel voor je portemonnee als voor het milieu. Eens kijken of het voor jou de moeite loont?

Wanneer vervang ik best mijn ramen?

Waar je zeker rekening mee moet houden:

  • Dateert je dubbele beglazing van vóór 2000 , dan is het verschil in prestaties met de superisolerende uitvoeringen van vandaag echt groot. Je zal veel besparen waardoor je de investering snel terugverdient.
  • Zijn je ramen van hout en hebben ze door vocht of ouderdom schade opgelopen? Dan is de kans groot dat je last hebt van koudebruggen (zones met lagere thermische prestaties), en dus van aanzienlijk warmteverlies.
  • Heb je oudere raamprofielen, dan mag je er zeker van zijn dat ze een lager isolerend vermogen hebben dan de huidige systemen. Dat geldt vooral voor ramen in aluminium en pvc.
  • Sluiten je ramen niet goed meer? Ook dat is een stevige bron van warmteverlies. Zijn je ramen nog wel in goede staat, dan kan je er ook voor kiezen om alleen de beglazing te vervangen.
  • Wil je de isolatie van je woning verbeteren, dan begin je vaak best bij de ramen. Je hebt meteen resultaat, en je hoeft later niet uit te breken. Wacht anderzijds ook niet te lang met het isoleren van het dak en de muren. Anders gaan de besparingen die je doet dankzij je ramen, verloren op andere plaatsen.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Dubbel glas: wat zijn de voordelen?

Sinds de uitvinding in 1865 heeft dubbele beglazing een hele evolutie doorgemaakt. Vandaag biedt het enorm veel voordelen:

  • Uitstekende energieprestaties, met tot 30% minder warmteverlies.
  • Verbetering van de akoestische isolatie, belangrijk in steden of langs drukke wegen.
  • Geen condensatieproblemen meer.
  • Meer koelte in de zomer (het isoleert beter tegen warmte en koude).
  • Verhoogde veiligheid (zeker met speciale anti-inbraakbeglazing).
  • Onder bepaalde voorwaarden geeft het recht op aantrekkelijke premies.

En driedubbele beglazing?

Hoe meer glas, hoe meer isolatie? Klopt. Drie lagen glas met daartussen twee lagen lucht of gas, kan de isolatie met 40% verbeteren in vergelijking met dubbele beglazing. Ook de prijs en het gewicht nemen helaas toe. Het valt dus te overwegen of het voor jou een juiste en rendabele keuze is.

Hoeveel bespaar ik en wat is de terugverdientijd?

Dit zal afhangen van het algemene isolatiepeil van je gebouw, maar reken op een besparing van 250 à 300 euro per jaar. Je totale investering betaalt zichzelf dus terug op ongeveer tien jaar tijd. Misschien zelfs minder als je beroep kan doen op een premie.

Een grote investering … van groot belang!

De prijzen van ramen en beglazing lopen heel erg uiteen, van 250 tot 700 euro per vierkante meter. Je keuze bepaalt alles: ‘gewoon’ dubbel glas, inbraakwerende dubbele beglazing, glas met verhoogde isolatiewaarde, argongas (gas tussen de glasplaten) …  Ook het materiaal van de raamkaders is bepalend voor de kostprijs: pvc, hout of aluminium. Hoe dan ook, het blijft een investering die even voordelig als ecologisch is:

  • Op lange termijn stijgen de energieprijzen. Jaar na jaar zal je dus meer besparen.
  • Je verkleint je ecologische voetafdruk en doet je duit in het zakje voor de vermindering van de CO2-uitstoot en de (ook zeer dure) gevolgen daarvan.
  • Je geeft je woning een meerwaarde door een betere EPB-waarde (energieprestatie van je gebouw).
  • Je kan momenteel lenen voor je verbouwing of voor kleinere werken aan interessante rentevoeten.

Wat is het goede moment?

Ons advies: het is nooit te vroeg om te beginnen met besparen. De eerste stap? Laat een energie-audit van je woning doen. Die vertelt je welke zaken je best eerst aanpakt. Bespreek vervolgens met je financiële partner hoe je de kosten van alle werkzaamheden kan inpassen in je budget.

Een grondige renovatie, de inrichting van je eigen stek of een ander project? Onze Cofidis-adviseurs helpen je graag met financiële en verzekeringsoplossingen op maat.

Ontdek ze hier

Gepubliceerd in December 2021 - Delen via :

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt