Moet ik investeren
in zonnepanelen?
De prijs van zonnepaneelinstallaties steeg het voorbije jaar door de toenemende vraag en de hogere materiaal- en arbeidskosten. Toch blijft het een uitstekende investering om je eigen elektriciteit op te wekken met wat hulp van de zon. En het biedt zekerheid voor de toekomst. Zeker nu elektrische auto's alomtegenwoordig zijn, we steeds meer gebruikmaken van 'connected' toestellen en onze huizen steeds vaker uitrusten met warmtepompen. Wat zijn nu precies de voordelen van zonnepanelen, wat is hun rentabiliteit en hoe zit het met de subsidies en premies per regio? Laten we eens kijken waarom ook vandaag nog zonnepanelen een stralende toekomst hebben.
8 voordelen van zonnepanelen
- Ook al ging de prijs van zonnepanelen de hoogte in, de stijging is nog altijd een stuk kleiner dan die voor elektriciteit.
- Je investering is gemiddeld in 5 jaar terugverdiend, met een geschat rendement van 3 tot 6%. Geen enkele spaarrekening doet beter, zelfs niet na de recente renteverhoging van 2023.
- Je bent zeker dat je geen stroomtekort zult hebben, en je hebt geen last van prijzen die gekke sprongen maken.
- Investeren in zonnepanelen heeft een positieve invloed op de EPC-score van je woning (energieprestatiecertificaat), en dus op de waarde van je huis bij verhuur of verkoop.
- De levensduur bedraagt tegenwoordig 25 tot 30 jaar. En ze hebben weinig of geen onderhoud nodig.
- Nog tot 31 december 2023 geldt voor alle woningen, ook minder dan 10 jaar oud, een btw-tarief van 6% in plaats van 21%.
- Je produceert goedkopere elektriciteit om je elektrische auto op te laden, je zwembad of jacuzzi te verwarmen.
- In combinatie met een thuisbatterij kan je de pieken in je verbruik afvlakken en vermijd je een hogere factuur. Vanaf 1 januari 2023 hangt in Vlaanderen je elektriciteitsfactuur immers niet alleen af van de hoeveelheid die je verbruikt, maar ook van hoe zwaar je het elektriciteitsnet belast.
Welke subsidies en premies zijn er nog?
- Vlaanderen: premies en terugkopen van je elektriciteit
In Vlaanderen krijg je bij het plaatsen van zonnepanelen en een slimme meter een eenmalige premie die kan oplopen tot 750 euro. Sinds begin 2021 is er ook een nieuw elektriciteitstarief dat rekening houdt met de elektriciteit die je in het net injecteert. Kortom, de elektriciteit die je niet zelf verbruikt en die je dus naar je leverancier stuurt, wordt van jou teruggekocht. De prijs varieert naargelang je leverancier. Wil je er meer over weten, dan vind je hier alle info.
- Brussel: de laatste regio die groenestroomcertificaten aflevert
Als je groene stroom produceert, kent het Brussels Hoofdstedelijk Gewest je groenestroomcertificaten toe met quota die de netbeheerders tot 2025 moeten garanderen. Ook al is het aantal certificaten voor nieuwe installaties verminderd, inwoners van deze regio kunnen dus nog enkele jaren genieten van deze premies. Er is ook nog een stevig duwtje in de rug in het kader van de RENOLUTIE 2023-premies.
- Wallonië: prosumententarief, compensaties en premies
In oktober 2020 heeft Wallonië het prosumententarief ingevoerd. Het principe is dat wie met zonnepanelen stroom produceert, een vergoeding betaalt voor het gebruik van het netwerk. Maar om de invoering van dit tarief wat te verzachten en de overgang geleidelijk aan te laten verlopen, wordt het gecompenseerd (terugbetaald) tot 54,27% in 2023. In 2024 is er geen vergoeding meer. Alle informatie is te vinden op de portaalsite energie.wallonie (website in het Frans). Je kan ook gebruikmaken van de prosumenten-rekenmodule op de website van CWaPE om je vergoeding te berekenen.
En een thuisbatterij, doen?
Omdat het eigengebruik van elektriciteit die je zelf opwekt financieel wordt aangemoedigd, is dit zeker te overwegen. Zeker met de invoering van de slimme meters. Wil je er meer over weten, lees dan zeker ook even ons artikel over de kostprijs, opbrengst en voordelen van thuisbatterijen per regio.
Kies voor voordelig en duurzaam opgewekte energie met het advies en de financiële oplossingen van Cofidis.
Welk krediet
kiezen?
Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.
Enkele tips
Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.