Hoe je tuin inrichten
met oog voor de klimaatopwarming?
Wie zijn tuin aanlegt, houdt natuurlijk rekening met het esthetische en het praktische. Maar vandaag komt daar ook nog een ander aspect bij kijken: de opwarming van onze aarde. Een ontwerp met temperatuurbestendige planten, veel biodiversiteit, een duurzame inrichting en ideeën om de factuur voor jezelf en voor de natuur te verlagen, is essentieel. We gingen voor jou de temperatuur opmeten en kwamen terug met een frisse kijk en oplossingen die even aangenaam als duurzaam zijn.
5 klimaatbestendige tips
Elke goede tuinarchitect zal je meteen een aantal vuistregels geven voor een geslaagde tuin. En met de eenvoudige tips hieronder kom je ook al een heel eind. Een bloeiende tuin en een budget dat netjes in het groen blijft? Hier gaan we:
- Biodiversiteit. Door complementaire planten en bomen in perken te combineren, creëer je mini-ecosystemen die veel minder onderhoud vragen en waarbij je vaak helemaal geen bestrijdingsmiddelen nodig hebt. Het resultaat is gevarieerd, zorgt het hele jaar door voor kleur, en het kost je minder tijd en geld.
- Water en schaduw. Kies bomen- en plantensoorten die bestand zijn tegen lange droge perioden en hoge temperaturen. Creëer zones waarin het hogere gebladerte schaduw geeft aan de lagere planten. Hierdoor hoef je geen water te geven en je hebt meteen een natuurlijk koele zone waarin je heerlijk kan relaxen tijdens de volgende hittegolf.
- Natuurlijke schoonheid. Heb je een groot stuk grond? Voorzie in je ontwerp dan zeker een zone met een wildere begroeiing. Daarin kan je allerlei weidebloemen zaaien. Het contrast met de zorgvuldig getrimde zones geeft je tuin een heel natuurlijke en originele uitstraling. En je hebt meteen heel wat minder gras te maaien.
- Vang het regenwater op. Installeer systemen (drainage, regenwater- of infiltratieput ... ) die het hemelwater opvangen zodat je regelmatig kan besproeien of waardoor het water druppelsgewijs in de bodem kan dringen. Dat is bijzonder nuttig om de enorme hoeveelheid water van de korte, hevige regenbuien op te vangen en te spreiden over de komende drogere weken.
- Zorg dat het water kan infiltreren. Door waterdoorlatende oppervlakken te gebruiken (terrasplanken, grindpaden, enz.) zorg je ervoor dat de beplanting en de bodem het vocht kunnen vasthouden.
Zwembad en jacuzzi
Met een buitenzwembad of jacuzzi is het altijd een beetje vakantie in je eigen tuin. Gaan de temperaturen door het dak, dan duik jij lekker in je eigen bron van verkoeling. Toch is het heel belangrijk dat je het juiste zwembad kiest op maat van je behoeften. Zo hou je niet alleen het aankoop- of bouwbudget binnen de perken, maar ook de gebruiks- en onderhoudskost. Een buitenspa kan natuurlijk ook. Daar kan je het hele jaar door van genieten, en in de zomer verkoelt het je voor minder geld dan een airco.
Energie besparen met je tuinhuis en carport
Carports en tuinhuisjes bestaan in alle vormen en maten. Kies niet enkel voor het model met de kleinste ecologische voetafdruk, anticipeer ook op morgen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een ontwerp waar je makkelijk een aantal zonnepanelen op kan plaatsen. En of je ze nu meteen installeert of pas later, de voordelige en ecologische energie van je zonnepanelen komt heel goed van pas voor je zwembad, jacuzzi, elektrische fiets of auto. Bovendien staat je auto heerlijk in de schaduw van je carport wanneer het warm is, en beschut als het vriest. Resultaat: je hoeft minder vaak de verwarming en de airco aan te zetten, en dat bespaart je 10 tot 15 procent aan brandstof.
Vergunning, budget en duurzame visie
Ben je van plan om je tuin in te richten of er een bijgebouw in op te trekken, dan zullen deze tips je handig van pas komen om je droomproject te realiseren:
- Hou bij de kostenraming ook rekening met alle besparingen (verwarming, producten, onderhoud, energie, ... ) die een duurzame tuinaanleg je zal opleveren. De winst zal in de loop der jaren alsmaar groter worden. Een tuin die is aangepast aan de klimaatverandering zal je uiteindelijk aanzienlijk minder kosten.
- Het basis btw-tarief voor werkzaamheden en materialen bedraagt 21%. Onder bepaalde voorwaarden kan je profiteren van een verlaagd btw-tarief van 6%.
- Een vrijstaand gebouw optrekken in de zij- of achtertuin valt in Vlaanderen vaak onder de vrijstelling van de vergunningsplicht. Tenminste: als er aan een aantal voorwaarden is voldaan. In Brussel vallen ze onder de noemer 'werken van gering belang', ook hier is er doorgaans geen bouwvergunning nodig. Toch raden we je aan om het zeker na te kijken op de officiële website van je regio, en om bij je gemeente navraag te doen naar de lokale bouwvoorschriften (hoogte, afstand, materialen, ...). Informeer je beter vooraf dan je achteraf zorgen te maken!
Welk project ook, onze Cofidis-consulenten staan altijd klaar om je te informeren en te begeleiden. Heb je zelf een project? Ontdek onze financiële oplossingen.
Welk krediet
kiezen?
Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.
Enkele tips
Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.