Een zwembad? Ons advies voordat
je het water induikt
Elk jaar opnieuw fantaseer je over een eigen zwembad. Maar dit jaar ga je ervoor. Want het is zo fijn genieten buiten bij mooi weer. Een zwembad maakt je zomerdagen pas echt geslaagd. Vallen de prijs en lange werken van een ingebouwd zwembad tegen? Dan is een opbouwmodel misschien wat voor jou. Zelfs als je pas in juni beslist, kan je deze zomer al pootje baden in je eigen pool. Maar eerst: je budget bepalen en kiezen. Tussen flexibele modellen in kunststof, stevige in metaal of decoratieve in hout. Denk ook aan de juiste verwarming en filter. Of je nu een zwembad van acht- of tachtigduizend euro wil zetten, verfris je eerst even met onze handige checklist.
Jouw ideaal zwembad? Wat denk je van een opbouwmodel?
Zwembaden sieren steeds meer Belgische tuinen. Wellicht omdat er zoveel voordelen zijn aan opbouwzwembaden. Er zijn geen dure graafwerken en de installatie is eenvoudiger, lees: goedkoper én sneller gezet. Meestal zijn opbouwzwembaden ook iets kleiner. Dat vraagt niet alleen minder onderhoud, maar ook minder water om te verwarmen (door een warmtepomp of de zon).
Ook zijn opbouwzwembaden door hun formaat, gemakkelijker te plaatsen in kleinere tuinen dan de inbouw variant. Als het op veiligheid aankomt, biedt de opstaande rand van een opbouwzwembad extra gemoedsrust voor wie kleine kinderen heeft.
Het prijskaartje? Voor een paar honderd euro heb je al een zwembad met flexibele wanden in kunststof. Je betaalt meer voor een zwembad afgewerkt met stalen frame en metalen wanden. En je betaalt tot enkele duizenden euro’s voor een zwembad in een meer decoratieve houten afwerking. In alle gevallen geldt: ofwel kies je voor een goede klusser en bespaar je enkele euro’s, ofwel neem je geen risico en kies je voor de mankracht van professionele zwembadbouwers.
Nog een belangrijk voordeel waar je misschien niet meteen aan denkt: de meeste opbouwzwembaden zijn eenvoudig af te breken (en mee te nemen). Als je huurt, moet je niet wachten op een koophuis om je droom waar te maken.
4 zaken die je moet weten voor je een baantje trekt
- Waar zal je zwembad komen? Kies en meet de positie weloverwogen. Een plekje in de zon en beschut tegen de wind, maakt het verschil tussen aangenaam plonzen of ongeduldig bibberen omdat je eigenlijk snel terug naar binnen wil.
- Bereid de vloer voor en installeer een goede bescherming. Een beschadigde bodem of lek kunnen je heel wat kopzorgen bezorgen.
- Installeer je zwembad op een zo vlak mogelijke en stabiele ondergrond. Een lichte helling en een druk van duizenden liters water kan je zwembad vervormen of doen barsten.
- Hou rekening met de nodige accessoires (schepnet, schoonmaakproducten, zuiverings- en beveiligingssysteem, zeildoek, warmtepomp … ).
Top tools en toebehoren voor je zwembad
Verwacht je aan iets meer dan het klassieke schepnetje. Want de juiste tools en toebehoren maken van een gewone plons, je ultieme zwemervaring. Sommige van die tools en toebehoren kosten een duit, andere zijn besparend.
Verwarming.
Wil je een groot zwembad? Dan heb je absoluut een warmtepomp nodig als je meer dan in de zomermaanden van je zwembad wil genieten. Vraag de specialist om advies over het geschikte type warmtepomp. Weet dat het altijd voordeliger is om je warmtepomp op een minimumtemperatuur te laten staan dan telkens aan en uit te zetten volgens het weer. Want het water van je zwembad van 18°C naar 26°C opwarmen, duurt ongeveer één week. Ook al is het weer wat minder, je water hou je best constant op een aangename temperatuur (bv.22°C). Wordt er mooi weer voorspeld? Dan verhoog je de temperatuur op één of twee dagen tijd en staat je zwembad klaar voor het zonnig weekend. Dat kost je uiteindelijk minder, want dankzij een constante temperatuur bespaar je op energieverbruik.
Je investeert ook best in een afdekzeil. Door de opwarming van de zon (gratis!) bespaar je al gauw een paar graden (blijft tot +5°C warmer). Ook houdt een afdekzeil je zwembad vrij van blaadjes, takjes, insecten en heb je minder last van algen. Nog een extra voordeel van een afdekzeil? Het water verdampt minder snel, waardoor je het zwembad minder vaak hoeft bij te vullen.
Filter.
Er zijn twee soorten: zandfilter of patroonfilter. Onderschat het niet, de filterfunctie is essentieel voor een aangename duik in een proper zwembad. Als het even kan, ga dan voor een zandfilter. Niet inbegrepen in je pakket? Voor een klein zwembad reken je vanaf 150 euro, voor een groot vanaf 500 euro extra.
Het onderhoud.
Verspil geen kostbaar water. Bewaar de kwaliteit en zuiverheid van je water met de juiste producten. Ook zijn er apparaten die alle parameters regelen zoals PH & chloormeters en -dispensers. En apparaten voor onderhoud: een skimmer, zwembadrobot, zwembadstofzuiger, … De keuze is net zo groot als de prijsverschillen. Op te nemen in je budget.
Samenvattend schommelen de kosten voor het vullen, de verwarming, het onderhoud, overwintering en die paar handige tools (product, chloormeter, stofzuiger) tussen de 800 en 1400 euro per jaar, afhankelijk van de grootte van je zwembad.
Je budget? Zo transparant als het water in je zwembad.
Droom je van een zwembad? Waarom zou je wachten? Je wil natuurlijk een zwembad voordat de kinderen groot zijn. Of je wil er jaren van kunnen genieten? Een lening afsluiten om je budget in evenwicht te houden, is misschien de juiste oplossing. In een paar klikken maak je een gratis simulatie online. Dromen zijn er om waar te maken. En jouw dromen mogen niet zomaar in het water vallen.
Droom jij ook van een zwembad?
Welk krediet
kiezen?
Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.
Enkele tips
Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.