Tuinaanleg:
7 tips van tuinarchitecten

De dagen worden stilaan langer en de eerste promoties op tuinartikelen steken hun kopjes al boven de grond. Hoog tijd om in actie te schieten, je tuin helemaal in te richten en klaar te maken voor de lente- en zomermaanden. Maar waar begin je? Wat wil je bouwen? En wat moet je zeker al planten? Om je te helpen hebben we voor jou de 7 belangrijkste tips van professionele tuinarchitecten op een rijtje gezet. Zo maak je van elk groen hoekje – klein of groot – het paradijs op aarde.

1. Een goed plan is een goed begin

Het eerste wat je moet doen? Je kruiwagen en spade weer in het tuinhuis zetten! Ok, je wil er graag meteen stevig invliegen, toch maak je beter eerst een duidelijk plan van de huidige situatie. Probeer zo precies mogelijk te zijn. Duid muren, afscheidingen of eventuele constructies aan, bomen, niveauverschillen, de kijkrichting … Vergeet ook niet de ramen van je huis aan te duiden, want je wil toch ook vanuit je woning van de tuin kunnen genieten?

2. Welke planten laat je staan?

Noteer op dat mooie plan meteen welke planten je absoluut wil laten staan en welke planten je liefst meteen wil uittrekken. Noteer ook de bloeiperiode van alles wat moet blijven, het zal je helpen bij de keuze van je nieuwe aanplantingen. Dit alles geeft je een duidelijk beeld van de huidige staat van je tuin als vertrekpunt voor je project.

3. Een duidelijke stijl

Hou je meer van een Engelse tuin, een Japanse Zen-tuin, een tuin van Versailles of eentje naar je eigen stijl? Je kan zoveel richtingen uit dat je maar beter de trechtertechniek toepast. Bepaal eerst de stijl die bij jou past en die aansluit bij je terrein en de indeling ervan, en bij je woning. De tuinen van Versailles nabootsen op 200 m² of een Japanse tuin van 2 hectare aanleggen, is nogal moeilijk! In een tweede stap verfijn je je zoektocht en zoek je naar inspiratie binnen die ene stijl van jouw voorkeur. Je selecteert planten, bomen en struiken, tuinmeubelen, decoratieve elementen (panelen, platen, schuttingen, ...) waarmee je een samenhangend geheel kunt creëren. Klein advies: overdrijf niet met kleuren en let op voor overdaad. Eenvoud en luchtigheid zijn een goed uitgangspunt. Je kunt later altijd nog dingen veranderen of toevoegen.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

4. Het plannen van ruimtes en doorgangen

Bij onze buitenruimtes denken we meestal in thematische zones: een speel- en ontspanningsplekruimte, gazon, terras, vijver, zwembad, moestuin, ruimte voor dieren … Naargelang de keuzes die je maakt, wordt het makkelijker om zone per zone de sfeer te bepalen en alles te gaan aankleden: een schaduwrijk hoekje om te lezen, een ligweide en een pad dat naar het zwembad leidt, een plantenborder, een haag om de wind te breken of een bloemenperk om een romantisch kader te creëren rond de oude bank die je gevonden hebt en die een schitterende plek heeft gekregen onder de oude eik.

Wil je een gevarieerde en aangename tuin creëren, dan speelt grootte echt geen rol. Het is een kwestie verstandig om te springen met zowel de vorm als met de eventuele beperkingen. Heb je een lange, smalle stadstuin? Creëer visuele lijnen die het oog leiden naar je aanplanting en inrichting. Heeft je tuin geen diepte? Breng beplantingen aan in verschillende niveaus zodat de bodemlijn visueel doorbroken wordt. Je tuin zal hierdoor groter lijken. Heb je een perceel dat even diep als breed is? Maak het midden vrij, zet er wat grote planten of voorwerpen neer en werk er in stroken omheen. Helt je terrein af, werk liever in verschillende ‘terrassen’ in plaats van de helling te behouden. Het resultaat is esthetischer en makkelijker toegankelijk voor het onderhoud.

5. Je lijstje met wensen

Nu mag je echt gaan dromen! Dit is dan ook de leukste fase van het hele proces. Maak een lijstje van alle planten die je wil, en hou hierbij rekening met de verschillende bloeiperioden. Zo heb je het hele jaar door kleur en leven in je tuin. Wil je een terras, zwembad of jacuzzi, doe dan precies hetzelfde. Maak een lijst van alle materialen en opties die je wil. Heb je alles genoteerd, dan is het tijd om weer met je beide voeten op de grond te gaan staan en een kostenraming te maken. Indien nodig verdeel je alles in twee categorieën: wat je niet kan uitstellen, en wat nog even kan wachten. Het is net zo leuk om je tuin beetje bij beetje te zien ‘groeien’.

6. Uit het zicht

Inkijk van de buren, een gemeenschappelijke muur in je gezichtsveld, de vuilnisbak, composthoop of regenwatertank … er zijn best wel wat zaken die je liever niet ziet en die je makkelijk kan verbergen door een groenstructuur aan te brengen met groenblijvende planten, een haag of houten panelen. Tip: als je een schutting plaatst, zet er dan planten van dezelfde soort maar in verschillende groottes voor om de eentonigheid van deze visuele hindernis te doorbreken (bijvoorbeeld grassen die snel groeien en gemakkelijk te onderhouden zijn).

7. Timing en advies

Planten doe je best in de lente of de herfst. Hou dit in het achterhoofd en stel een tijdsschema op voor alle werken die je gaat uitvoeren. Stel daarin ook duidelijke prioriteiten.

Een haag doet er bijvoorbeeld gemiddeld 4 tot 5 jaar over om een echt dichtgegroeid scherm te vormen, dus is het een van de eerste dingen die je moet planten. Je bloemborder kan eventueel wachten tot volgend jaar, en het bouwen van je tuinhuis kan net zo goed tijdens of na de zomervakantie. Een laatste tip? Heb je een project dat nogal omvangrijk is, aarzel dan niet om hulp en advies te vragen. Een harmonieuze tuin creëren waarin aanplantingen en constructies met elkaar in evenwicht zijn, is niet zo eenvoudig. Een professional biedt je een kijk van buitenaf en reikt je oplossingen aan waar je waarschijnlijk niet meteen aan zou denken.

Kies voor een geslaagde aanleg van je tuin (aanplantingen, afdak, zwembad, terras …) met het advies en de financiële oplossingen van Cofidis.

Ontdek ze hier

Gepubliceerd in Maart 2021 - Delen via :

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt