Thuisbatterijen:
doen?

Energie-onafhankelijk zijn. Het is de droom van wie al zonnepanelen heeft en van wie binnenkort zonnepanelen wil installeren. Maar is het werkelijk al rendabel om je zonnepanelen te koppelen aan een thuisbatterij? En kan je zo ook echt nog meer besparen? Het antwoord hangt in grote mate af van de regio waarin je woont en er zijn ook tal van andere voorwaarden.

Minder afhankelijk door meer zelfverbruik

Het interessante aan een thuisbatterij is dat je de opgewekte stroom van je zonnepanelen optimaal zelf kunt gaan gebruiken in plaats van het overschot te injecteren in het elektriciteitsnet. Dat maakt je minder afhankelijk van de energieprijzen, je reduceert je prosumentenbijdrage tot een minimum en je anticipeert ermee op het capaciteitstarief. Deze nieuwe berekeningsmethode maakt je piekverbruik duurder en wordt in Vlaanderen ingevoerd vanaf 1 januari 2023, en is ook in ontwikkeling in Brussel en Wallonië (met de invoering van de slimme meters). Met andere woorden: hoe sterker je de pieken in je verbruik gaat afvlakken, hoe minder je bijbetaalt.

Thuisaccu's kunnen ook van pas komen bij het opladen van je elektrische auto - waarvan de tweedehandsmarkt trouwens sterk groeit -, voor de warmtepomp van je zwembad of de werking van je jacuzzi.

Prijs en kosten

De prijs van een thuisbatterij begint bij 4.000 euro, maar kan afhankelijk van de opslagcapaciteit oplopen tot 10.000 euro. Wil je echt weten of het de moeite is om er eentje te installeren, dan is het belangrijk om alle factoren mee te nemen in je berekening: de aankoopprijs, de besparingen op korte en lange termijn, eventuele premies, je verbruikersprofiel en de regio waarin je woont.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Thuisbatterij in Vlaanderen? Ja, direct!

De invoering van het injectietarief (bedoeld om zelfverbruik te stimuleren) heeft in Vlaanderen al veel eigenaars ertoe aangezet om naast zonnepanelen ook een thuisbatterij te installeren. Vlaanderen geeft je ook een premie voor de aankoop van zo'n thuisbatterij, en dat is een extra stimulans. De premie kan oplopen tot maximum 1.725 euro, afhankelijk van de nuttige capaciteit van de batterij en op voorwaarde dat er binnen het jaar een slimme meter wordt geïnstalleerd. Kortom, in Vlaanderen is de investering al de moeite waard.

Thuisbatterij in Brussel? Ja, maar …

Het Brusselse gewest voorziet geen premie voor de aankoop van een thuisbatterij. Toch is de investering de moeite waard omwille van het injectietarief - dat al sinds 2021 geldt - en door de afschaffing van het compensatiemechanisme. Het enige verschil is dat de terugverdientijd iets langer zal zijn. Het voordeel is hier hetzelfde als in Vlaanderen: hoe groter je zelfverbruik, hoe meer je bespaart.

Thuisbatterij in Wallonië? Ja en nee!

Laten we duidelijk zijn: als je nog een terugdraaiende analoge meter hebt, is een thuisbatterij niet rendabel. Voorlopig toch, want met de afschaffing van de compensatie van het prosumententarief kan daar snel verandering in komen. Weet ook dat meerdere elektriciteitsleveranciers nu al extra kosten gaan aanrekenen aan eigenaars van zonnepanelen die nog een oude analoge meter in huis hebben. Die extra kosten kunnen oplopen tot enkele honderden euro's per jaar.

Heb je echter al een slimme meter die continu je werkelijke verbruik meet, dan kan je dankzij een batterij meer zelf verbruiken en minder injecteren. Dit verlaagt je prosumententarief, want dat wordt berekend op basis van wat je daadwerkelijk injecteert op het net.

Waarom een thuisbatterij kopen?

De keuze voor een thuisbatterij wordt uiteraard in de eerste plaats ingegeven door de energiekost die je mogelijk uitspaart. Maar er zijn ook andere belangrijke argumenten:

  • Je maakt jezelf onafhankelijker van alle onzekerheden over energieprijzen en prijsregelingen.
  • Je hebt meer zekerheid over de stroomvoorziening in geval van een stroom- of netstoring bij bijvoorbeeld een black-out, een klimaatramp, overbelasting ...
  • Je helpt de piekbelasting van het net verminderen, waardoor de aanvoer verzekerd blijft. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de extra kosten die steeds meer leveranciers gaan vragen, beperkt worden.
  • Je anticipeert op de evolutie van de energieprijzen en op een gunstiger tariefbeleid bij meer dan 70% zelfverbruik.
  • Je houdt je kosten op lange termijn onder controle dankzij de lange levensduur van een thuisbatterij (tussen 10 en 20 jaar).
  • Zonnepanelen zijn vrij snel terugverdiend, de koppeling van je installatie aan één of meer batterijen zorgt ervoor dat je meteen klaar bent voor wat nog komen gaat.

Onze cofidis-consulenten staan voor je klaar bij al je projecten, ook als je zonnepanelen of een thuisbatterij wil plaatsen. Op zoek naar een financiële oplossing?

Informeer je hier

Gepubliceerd in November 2022 - Delen via:

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt