Wanneer en waarom je
verwarmingsketel vervangen?
Een nieuwe cv-ketel of verwarmingsketel kopen en laten installeren is een stevige investering. Jouw oude energieslurpende verwarmingsketel niet vervangen komt echter ook met een stevig prijskaartje. Voor jou én voor het milieu.
Een nieuwe verwarmingsketel zorgt er immers voor dat je veel efficiënter omgaat met energie, dat je op iets langere termijn je investering terugverdient en zelfs geld kunt besparen. Bovendien verklein je tegelijkertijd jouw ecologische voetafdruk.
Jouw verwarmingsketel vervangen? 6 signalen dat de tijd rijp is
Jouw verwarmingsketel vervangen of toch nog even wachten? Met deze signalen geeft jouw oude ketel aan dat het tijd is om afscheid te nemen.
Signaal 1: jouw verwarmingsketel is oud
De gemiddelde levensduur van een cv-ketel is 15 tot 20 jaar. Lijkt jouw verwarmingsketel vandaag nog goed te werken, maar heeft hij de gezegende leeftijd van 20 jaar bereikt? Dan is het tijd om concrete plannen te maken om hem op korte of iets langere termijn te vervangen en om de kosten van die investering te budgeteren. Op die manier kom je niet voor onaangename verrassingen te staan als hij straks zijn laatste adem uitblaast.
Signaal 2: jouw energiekosten blijven stijgen
Gaat jouw energiefactuur geleidelijk maar zeker de hoogte in en kan je niet meteen verklaren waarom dat zo is? Dan kan dat een teken zijn dat je verwarmingsketel minder efficiënt werkt en steeds meer verbruikt om jou het gevraagde warmtecomfort te kunnen bieden. Weet ook dat moderne ketels een stuk energiezuiniger zijn dan de oude modellen. Zo bespaar je met een nieuwe condensatieketel al snel 30% ten opzichte van een oud toestel.
Signaal 3: jouw verwarmingsinstallatie geeft vaak storingen en pannes
Heeft jouw verwarmingsketel steeds vaker onderhoud of reparaties nodig? Weet de loodgieter jouw ketel intussen zelfs blindelings te vinden? Dan ontdekte je ongetwijfeld al dat de werkuren en vervangstukken erg duur zijn.
De pannes en de storingen zijn eveneens een duidelijk teken dat jouw ketel zijn beste tijd gehad heeft. De kosten van reparaties kunnen snel hoog oplopen, waardoor het verstandig kan zijn om jouw oude cv-ketel te vervangen door een nieuw exemplaar.
Signaal 4: jouw verwarmingsketel presteert onregelmatig
Merk je dat jouw cv-ketel moeite heeft om een constante temperatuur te leveren? Merk je dat jouw woning minder snel opwarmt of jouw "warm water" eerder lauw aanvoelt? Dan kan dat ook wijzen op een slijtageprobleem van je huidige verwarmingsketel.
Signaal 5: jouw verwarmingsketel maakt vreemde geluiden
Een evidente, maar daarom niet minder relevant. Hoewel oudere verwarmingsketels lawaaieriger zijn dan de stille nieuwere modellen, voorspelt het weinig goeds als jouw exemplaar luid gaat bonken, tikken of fluiten.
Maakt jouw ketel een hels lawaai of slaat hij te pas en te onpas aan? Tijd om de aankoop van een nieuw exemplaar te overwegen, eventueel gefinancierd met een lening op afbetaling!
Signaal 6: jouw cv-ketel voldoet niet meer aan de normen
Je verwarmingsketel moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Is dat niet het geval, dan kan hij afgekeurd worden bij het verplichte onderhoud.
Wordt hij effectief afgekeurd, dan krijg je drie maanden om de norm opnieuw te halen en hem te laten repareren. De oude verwarmingsketel vervangen is dan uiteraard eveneens een optie.
Krijg je één of meerdere van de bovenstaande signalen op jouw radar? Overweeg dan zeker om op korte of middellange termijn te investeren in een nieuwe verwarmingsketel.
Benieuwd naar hoe je jouw verwarmingsketel kunt financieren?
Ontdek de groene renovatielening van Cofidis
Hoe kies je de juiste verwarmingsketel?
Jouw verwarmingsketel vervangen is op korte termijn een zware kost en een stevige investering. Maar die beslissing biedt ook heel wat kansen. Ze geeft jou immers de opportuniteit om een positieve keuze te maken voor het verwarmingssysteem dat het best past bij jouw situatie.
Welke factoren zijn belangrijk bij de keuze voor een verwarmingsinstallatie?
Volgens Testaankoop zijn er een aantal factoren waar je best rekening mee houdt bij de keuze voor een nieuwe verwarmingsinstallatie:
- De kostprijs van jouw verwarmingsinstallatie: niet alleen het soort verwarmingsketel (stookolie, condensatie, ...) bepaalt de prijs. Per soort heb je ook een waaier van verschillende modellen die een verschillende verwarmingscapaciteit hebben.
TIP: investeer zeker ook in de isolatie van jouw woning om de energie-efficiëntie van jouw huis te verhogen en de energiefactuur te verlagen. Een slecht geïsoleerde woning vraagt immers extra capaciteit van jouw installatie. - De kostprijs van de energie die je gebruikt voor verwarming: bestudeer de prijzen van gas, stookolie, elektriciteit en nog een aantal groene alternatieven. De kost van jouw verwarmingsinstallatie is één ding. De prijs die je daarna betaalt voor de brandstof om te verwarmen, zal de komende jaren een stevige impact hebben op jouw energiefactuur. Goed vergelijken is dus de boodschap!
- De onderhoudskosten: onderzoek hoeveel het kost om de verschillende verwarmingsinstallaties en verwarmingsketels te onderhouden. De kost van zo’n onderhoud kan immers stevig oplopen.
- De kosten die te maken hebben met jouw aansluitingen: de aansluiting op de gastoevoer en de installatie van een (slimme) meter bijvoorbeeld.
- Jouw ecologische voetafdruk: wil jij actief jouw steentje bijdragen in de strijd tegen klimaatverandering en iets doen voor het milieu? Dan kan dat zeker door milieuvriendelijke keuzes te maken als je jouw verwarmingsketel vervangt.
- Jouw persoonlijke noden en energieverbruik: ben je iemand die twee keer per dag een warm bad neemt en de thermostaat op 25 zet in de winter? Of bewaak jij je douchetijd en nestel je je onder een dekentje als je het koud hebt? Hoeveel warmte je nodig hebt, heeft ook een invloed. En de locatie van jouw woning, of je vaak thuis bent, of je een slimme thermostaat hebt, … Het zijn allemaal factoren die van belang zijn bij de keuze van een verwarmingsinstallatie.
De verschillende soorten verwarmingsketels en -installaties en hun kenmerken
Er zijn verschillende soorten verwarmingsketels en -installaties beschikbaar op de markt. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende soorten.
Jouw verwarmingsketel vervangen door een stookolieketel
Hoewel ze steeds minder populair worden, heeft nog steeds 37% van de Belgische gezinnen een stookolieketel volgens Engie. In het zuiden van het land (52%) meer dan in Vlaanderen (29%) en Brussel (20%). Waarom dat zo is? Wallonië heeft een minder uitgebreid aardgasnetwerk, wat de keuze voor gas minder evident maakt.
De kans is echter groot dat de stookolieketels binnenkort verdwijnen. Vanaf 2035 zal de verkoop ervan waarschijnlijk verboden zijn in ons land. Maar de gewesten nemen al sneller nog strengere maatregelen om het gebruik van stookolie voor de verwarming van woningen te laten uitdoven:
- In Vlaanderen mag je al sinds 2022 in bepaalde gevallen geen stookolieketel meer plaatsen of vervangen.
- In Brussel gaan specifieke maatregelen in vanaf 2025.
- En ook Wallonië neemt met het “Plan Air Climat Énergie (PACE) 2030” een reeks maatregelen om de verwarming op basis van stookolie aan banden te leggen.
Wil je toch jouw verwarmingsketel vervangen door een stookolieketel? Dit zijn volgens Engie de voordelen en de nadelen.
De voordelen van een stookolieketel:
- Je kan gemakkelijk van leverancier veranderen.
- Stookolieketels hebben een hoog rendement.
De nadelen van een stookolieketel:
- Je hebt een opslagtank nodig om de stookolie op te slaan.
- De aankoop en de installatie van een stookolieketel zijn vrij duur.
- De prijs van stookolie is heel volatiel.
- Je moet jouw verwarmingsinstallatie jaarlijks laten controleren.
- De verschillende overheden in ons land plannen een uitdoofscenario voor de verwarming van woningen op stookolie.
- Verwarmen op stookolie is erg vervuilend.
Jouw verwarmingsketel vervangen door een gasketel
Gasketels – en dan meer bepaald condensatieketels – zijn erg populair. Vooral in stedelijke gebieden en plaatsen met een goed ontwikkeld gasnetwerk.
De voordelen van een gascondensatieketel volgens Engie:
- De prijs van gas is stabieler dan die van stookolie.
- Deze ketel biedt een erg goed thermisch comfort.
- Een gasketel zelf en de installatie ervan zijn een stuk goedkoper dan wanneer je kiest voor een verwarming op stookolie.
- Een gasketel stoot minder CO2 uit dan een stookolieketel en is dus milieuvriendelijker.
- Een gasketel heeft een langere levensduur (tot 20 jaar).
De nadelen:
- De CO2-uitstoot. Een gasketel stoot nog steeds meer CO2 uit dan een warmtepomp bijvoorbeeld.
- Als je geen gastoevoer hebt in jouw straat en je wil toch verwarmen met gas, dan moet je zelf een gastank kopen.
- Verplichte controles om de twee of drie jaar.
Jouw verwarmingsketel vervangen door een pellet- of biomassaketel
Pellet- en biomassaketels gebruiken organische materialen zoals houtpellets of houtsnippers als brandstof. Ze zijn een hernieuwbaar alternatief voor de vervuilende fossiele brandstoffen.
De voordelen:
- De brandstofprijs is vrij laag.
- Deze manier van verwarmen is beter voor het milieu.
De nadelen:
- Aan de aankoop en de installatie van het volledige verwarmingssysteem om met pellets te verwarmen hangt een stevig kostenplaatje.
- Je hebt plaats nodig om de pellets op te slaan.
- De ketel heeft regelmatig onderhoud nodig.
Jouw verwarmingsketel vervangen door een warmtepomp
Warmtepompen halen warmte uit de omgeving (lucht, grond of water) en zijn zeer efficiënt.
Overweeg je om te investeren in een warmtepomp? Goed om te weten is dat die pas goed rendeert als jouw huis heel goed geïsoleerd is. Is jouw huis niet zo goed geïsoleerd? Dan kan een hybride warmtepomp een sterke tussenoplossing zijn. Zo’n systeem combineert een warmtepomp met een andere warmtebron, zoals een condensatieketel.
Voordelen:
- Een warmtepomp verbruikt weinig energie.
- Je verkleint jouw ecologische voetafdruk met een warmtepomp, want deze manier van verwarmen is heel erg ecologisch.
- Je kan een warmtepomp ook gebruiken als een soort van airco.
Nadelen:
- Het kostenplaatje van een warmtepomp hangt af van welke warmtepomp (hybride warmtepomp, bodem-water, water-water, lucht-water of lucht-lucht) je installeert en varieert tussen 5.000 en 25.000 euro.
- Bij warmtepompen is geluidshinder mogelijk. Check dat dus zeker even als je warmtepompen vergelijkt en offertes aanvraagt.
Je kan bovendien ook kiezen om elektrisch te verwarmen, een warmtekrachtkoppelingsketel te installeren of een zonneboiler.
Het aanbod is zo uitgebreid en de mogelijkheden lijken wel oneindig. Zorg er dus zeker voor dat je goed weet wat jouw opties zijn en wat jij precies nodig hebt. Neem dan pas contact op met enkele installateurs en vergelijk hun offertes.
Welke financiële voordelen bestaan er als je jouw cv-ketel vervangt?
Onze verschillende overheden bieden financiële voordelen of premies als je de omschakeling maakt naar een meer energie-efficiënt en milieuvriendelijk verwarmingssysteem.
Check dus zeker of jij in aanmerking komt voor een financieel duwtje in de rug:
- Vlaanderen: woon je in Vlaanderen? Check dan zeker even via de premiezoeker en kom te weten of je in aanmerking komt voor premies als je je verwarmingsketel wil vervangen.
- Brussel: in Brussel check je dan weer best de Renolution-pagina om te weten te komen of je recht hebt op een premie.
- Wallonië: voor Wallonië kan dit handige overzicht zeker jouw kompas zijn.
Hoe je verwarmingsketel financieren?
Welk krediet
kiezen?
Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.
Enkele tips
Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.