Je budget beheren:
je rekeningen opvolgen
Als je je budget goed opvolgt, kan je uitgaven op lange termijn plannen, heb je een vangnet voor onverwachte tegenvallers en haal je het einde van de maand zonder kopzorgen. Maar dat gaat niet vanzelf. Rekeningen opvolgen is een taakje waar je misschien tegen opziet, omdat je denkt dat het niets voor jou is. En toegegeven, het is ook gewoon saai. Dus waarom maken we het niet leuk en makkelijk?
Is dat nu echt nodig, je rekeningen opvolgen?
Elk bedrijf moet zijn rekeningen opvolgen: dat noemen we de boekhouding. Zonder kan je geen plannen op middellange of lange termijn maken, logisch toch. Maar ook voor jou is dat zo. Het is enorm belangrijk dat je een duidelijk overzicht houdt over je middelen als je een rustig leventje wil leiden of, met andere woorden, als je van het leven wil genieten zonder je zorgen te hoeven maken over onverwachte tegenslagen.
Wat levert dat je concreet op?
- Als je voorzichtig en proactief je rekeningen beheert, zal je bankier sneller geneigd zijn je een lening te verstrekken.
- Je weet wanneer je op vakantie kan, dringende werken aan het huis kan uitvoeren, eindelijk die auto kan kopen enzovoort.
- Als je in de komende jaren een grote som moet ophoesten, ben je erop voorbereid. Geen angstzweet meer wanneer die brief op de deurmat valt. De studies van je kinderen bijvoorbeeld: hoe trots zal je zijn wanneer je hen kan laten studeren wat ze willen!
- Je kent je prioriteiten en je leeft ernaar.
- Autopech op de snelweg? Geen reden tot onrust: je weet dat je de herstelling kan betalen en kan in alle rust wachten tot wegenhulp er is.
Hoe beheer je je rekeningen?
Lijst je inkomsten op:
- je nettosalaris en eventuele premies;
- de winst als zelfstandige;
- je pensioen;
- uitkeringen (bv. ziekte, invaliditeit);
- werkloosheidsvergoeding;
- groeipakket;
- alimentatie;
- beurzen;
- inkomsten uit vastgoed (huur).
En zet je uitgaven op een rijtje:
Vaste kosten:
- huur of maandelijkse afbetaling van een hypothecaire lening;
- maandelijkse afbetaling van een consumentenkrediet (bv. autolening);
- verzekeringen (bv. auto, woning);
- bijdragen voor de mutualiteit;
- nutsvoorzieningen (water, elektriciteit, gas);
- abonnementen (bv. telefoon, internet);
- lasten van mede-eigendom;
- taksen (bv. onroerend goed, inkomstenbelasting);
- schoolkosten;
- alimentatie;
- kinderopvang;
- recurrente medische kosten.
Variabele kosten:
- voeding;
- vervoer;
- sport en vrije tijd, buitenschoolse activiteiten;
- kleding;
- vakantie;
- gezondheid (consultaties, medicijnen).
Hou zicht op je rekeningen en stel een maand- en een jaarbudget op
Als je zicht hebt op je rekeningen, is je budget opmaken een fluitje van een cent: daarvoor kan je je baseren op het gemiddelde van je uitgaven van de voorbije maanden of jaren. Dat is dus de eerste stap om de middelen waarover je beschikt, optimaal te beheren. Na verloop van tijd en met wat ervaring gaat het vanzelf.
Als je zowel je rekeningen als je budget bijhoudt, kan je hier en daar wat besparen. Het geld dat je niet gebruikt, kan je van de ene naar de andere maand overdragen of gebruiken in een maand waarin je wat te diep in de buidel hebt getast.
Welke tools, hoe begin je eraan?
Je kent het vast nog, het schriftje met twee kolommen. Weg ermee! Er zijn vandaag de dag genoeg tools om met gemak je rekeningen te beheren. Natuurlijk denk je meteen aan een Excel-rekenblad, maar ook online zijn er een pak handige apps te vinden.
Je begint door in een rekenblad of app alles bij te houden wat je uitgeeft op basis van kassatickets die je netjes bijhoudt. Er is een kans op fouten, maar als je cash betaalt, kan je niet anders. Of je neemt de bedragen op je bankuittreksels over. De beste oplossing is natuurlijk een combinatie van de twee: bankuittreksels geven je de zekerheid dat je niets over het hoofd hebt gezien.
Het allerbelangrijkste is dat je geregeld je rekeningen bekijkt. Leer jezelf een routine aan: je kan bijvoorbeeld elke maandagavond even gaan zitten om je rekeningen bij te werken. Minder dan een keer per week is te weinig, dan raak je de draad kwijt. Meer is zinloos. Een halfuurtje per week is voldoende.
Je kan bijvoorbeeld elke avond de betaalbewijsjes van die dag in een doos stoppen. Wanneer je dan je wekelijkse boekhouding doet, heb je ze allemaal bij de hand.
Hoe blijf je binnen de grenzen?
Een prima manier om niet over je grenzen heen te gaan, is cash betalen. Dat is veel tastbaarder dan een bankkaart, die je het gevoel geeft dat je eindeloos veel geld hebt. Je bent je bewust van wat je uitgeeft en je kan ook gewoon niet meer uitgeven dan er in je portemonnee zit. Aan het begin van de maand vul je enkele enveloppen met het geld dat je denkt nodig te hebben voor elke kostenpost. Handig om je uitgaven onder controle te houden!
Hoe maak je je het een stuk gemakkelijker?
- Gebruik doorlopende opdrachten om je vaste kosten aan het begin van de maand te betalen. Zo hoef je er niet meer aan te denken en ben je gerust dat ze betaald zijn.
- Deel bepaalde betalingen op: betaal je abonnementen niet jaarlijks of trimestrieel, maar zet het geld daarvoor maandelijks opzij op een spaarrekening.
- Als je geld opzij zet, doe dat dan aan het begin van de maand met een doorlopende opdracht. Een pak handiger!
Cofidis kan je helpen bij het beheer van je rekeningen en je budget. Zo hoef jij nergens meer van wakker te liggen. In een wip gaat het vanzelf en weet je niet meer waar je je zorgen om maakte. Ontdek onze kredietoplossingen.
Welk krediet
kiezen?
Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.
Enkele tips
Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.