8 tips voor een
geslaagde renovatie

Je hebt net een woning gekocht die je van kelder tot zolder wil renoveren of waarin je voorlopig enkel bepaalde ruimtes wil aanpakken? Of het nu gaat om grote of kleine werkjes, wie zich tijd, geld en kopzorgen wil besparen, begint maar beter bij het begin. Met deze checklist loopt je renovatie straks op wieltjes.

1. Goed plannen is altijd een goed plan

Een goede voorbereiding en organisatie is de sleutel tot elke geslaagde renovatie. Maak eerst een lijst op van alle zaken die je wil aanpakken, en stel vervolgens een stappenplan op. Deze planning zal je een beter algemeen overzicht geven van je project, en het zal je ook duidelijk maken waar je moet beginnen.

2. Controleer en laat controleren

Renoveren is niet alleen aanpassen aan de smaak van vandaag, maar ook aan de normen. Om beter te kunnen inschatten welke ingrepen nodig zijn, en hoe ingrijpend ze zijn, laat je best de elektriciteit, de loodgieterij en de verwarming nakijken. Soms zijn de aanpassingen simpelweg verplicht, vaak is het ook een slechte beslissing om bepaalde zaken uit te stellen. Van bij de start duurzaam renoveren blijkt op termijn meestal ook de voordeligste beslissing. Uitgerekend bij elektriciteit, sanitair en verwarming zijn besparingen op lange termijn echt belangrijk. Het zorgt bovendien voor extra comfort, en ook de ecologische voordelen zijn groot.

3. Met of zonder vergunning?

Wil je het dak ophogen om de zolderruimte te gaan benutten of wil je je woning vergroten met een aanbouw in hout of een veranda? Meestal vereisen wijzigingen aan de structuur van het gebouw of aan de stijl van de buitenzijde een omgevingsvergunning. Dat is een regionale aangelegenheid waar je je best grondig in verdiept. Steek dus vooraf je licht op over de regels die gelden in jouw regio, zo vermijd je gedoe achteraf.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

4. Bepaal de volgorde van belangrijkheid

Heb je al een lijstje opgesteld van alle renovatiewerken? Perfect! Dan is het nu tijd om een afweging te maken tussen droom en realiteit. Met andere woorden: je moet prioriteiten stellen. Het zal een grote invloed hebben op zowel je planning als je budget. Hierbij alvast enkele tips:

  • Alles wat te maken heeft met grote werken (muren, draagbalken …) hoort sowieso in je planning. Het is je basis van alles, en dus essentieel voor het vervolg;
  • Stel niets uit wat te maken heeft met isolatie, verwarming, loodgieterij en elektriciteit. Dat garandeert aanzienlijke besparingen op lange termijn, en het zijn ook typisch stoffige werkjes waar je over enkele jaren liever niet meer aan begint.
  • Is de badkamer nog leefbaar, maar de keuken niet meer? Renoveer één ruimte heel grondig, en geef de andere eerder een opfrisbeurt. Of hergebruik oude materialen zodat de inrichting nog meekan zo lang als nodig is. Half afgewerkte ruimtes geven je al snel de indruk dat je op een eeuwige werf woont. Ruimtes die helemaal af zijn, zijn veel motiverender.
  • Denk op lange termijn en in functie van mogelijke veranderingen in je leven: een tweede badkamer met een inloopdouche zal uiteindelijk nuttiger zijn dan een garage wanneer je gezin groter wordt.
  • Zit je te krap bij kas om meteen een parket te leggen in elke kamer? Kies dan in afwachting voor een goedkopere optie. Dit soort zaken kan je makkelijk later nog aanpassen. Kies er dan liever voor om meteen dakvensters te plaatsen samen met de isolatie en nieuwe dakpannen.

Kortom, als je iets moet uitstellen, kies dan voor de zaken die je makkelijk achteraf kan doen en zonder dat je er opnieuw voor moet gaan breken. Je tuin inrichten kan bijvoorbeeld ook nog later.

5. Vraag meerdere offertes en vergelijk

Goed, je hebt nu een plan van aanpak. Nu heb je nog de handen nodig om alles uit te voeren. Ga je er zelf aan beginnen? Vergelijk dan de prijzen, en verlies zeker niet uit het oog dat het goede advies van professionals je vaak ook aardig wat geld kan doen besparen. Neem je een aannemer onder de arm, vraag dan minstens 3 duidelijke en gedetailleerde offertes zodat je perfect kan vergelijken en helemaal zeker bent dat alle posten gedekt zijn. Is je renovatie tenslotte heel ingrijpend of complex, doe dan beroep op een architect. Zijn adviserende en coördinerende rol, en de garanties die hij je biedt, zal op elk vlak een meerwaarde betekenen.

6. Informeer je over alle premies

Isolatie, dakwerken, gevel, ramen, zonnepanelen, verwarmingsketel … er bestaan tal van renovatiepremies en premies voor het verbeteren van de energieprestaties van een woning. Ze verschillen van regio tot regio, en om er recht op te hebben moet je ook aan bepaalde voorwaarden voldoen. De betere vakman of je architect kunnen je daar perfect over informeren. Wil je ’t zelf alvast even opsnorren, dan kan je hier een kijkje nemen.

7. De financiering

Nu je alles gepland hebt, ben je helemaal klaar om een lening aan te vragen: de laatste stap voor je aan je renovatie begint. Het is immers vrij normaal dat je niet alles van je eigen spaargeld kan betalen. Via een online simulatie, zonder enige verdere verplichting, krijg je meteen een goed idee van het bedrag dat je kan lenen. Aarzel daarbij niet om extra advies te vragen van een specialist, want er is zoveel meer dan enkel de rente en het aflossingsbedrag. Er bestaan tenslotte ook flexibele formules en verzekeringsmogelijkheden die het overwegen waard zijn.

8. Laatste advies voor je van start gaat

Heb je je krediet op zak en je breekhamer in de hand? Nog een paar tips voor je uit de startblokken schiet:

  • Doe je beroep op een erkend aannemer? Let er op dat alle afgesproken prestaties in detail omschreven zijn met duidelijke vermelding van de uitvoeringsdatum. Bekijk zeker ook de reputatie (de reviews) van de onderneming of zelfstandige en de garanties die ze je bieden. Volg elke stap van de werken op en vraag onmiddellijk aanpassingen (schriftelijk uiteraard) wanneer je een tekortkoming vaststelt. Betaal de eindfactuur ook enkel na de definitieve oplevering van de werken en nadat alles is uitgevoerd in overeenstemming met de offerte.
  • Voer je de werken zelf uit? Gebruik dan het juiste gereedschap om beter en in alle veiligheid te kunnen werken. Huur toestellen die je slechts een paar keer nodig hebt in plaats van zelf een goedkoop en minderwaardig toestel aan te kopen. Vraag advies aan professionals over specifieke zaken zoals waterdichtheid, afwerking, droogtijden, duurzaamheid. Je vermijdt zo grote bouwflaters. En tenslotte: bel ook je verzekeraar zodat niet alleen jij, maar ook al wie je een handje komt helpen, verzekerd is. Een ongeval is snel gebeurd, en de gevolgen kunnen al snel meer kosten dan de besparing die je hoopt te doen door de werken zelf uit te voeren.
  • Nog een paar tips nodig om je verhuis voor te bereiden?

Ga voor een geslaagde renovatie van je woning met het advies en de financiële oplossingen van Cofidis.

Ontdek ze hier

Gepubliceerd in April 2021 - Delen via :

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt