Appartement inrichten:
in 6 stappen een thuis creëren

Heb je het huurcontract van jouw nieuwe appartement op zak? Of heb je jouw eigen appartement gekocht? Dan ben je klaar voor de volgende stap. Jouw appartement inrichten. Uitdagend, spannend en erg leuk tegelijkertijd. Welk gevoel doorweegt bepaal je zelf. Met slimme keuzes, een creatief brein en een paar gouden tips haal jij het beste uit elke vierkante meter.

Jouw appartement inrichten en zo van een duplex, een studio, een loft of een klassiek appartement jouw thuis maken? Hieronder vind je een aantal superhandige maar vooral inspirerende tips die je helpen om je nieuwe stek optimaal in te richten, binnen je budget te blijven en er jouw persoonlijke stempel op te drukken.

Appartement inrichten? Stappenplan voor een knalstart

Je appartement inrichten kan overweldigend zijn als je nog geen plan hebt. Gebruik dit stappenplan als houvast om alles vlot te laten verlopen.

Appartement inrichten fase 1: elke ruimte nauwkeurig opmeten

Voor je halsoverkop begint met het inrichten van jouw appartement, is het essentieel om exact te weten hoe groot elke ruimte is. Misschien heb je de bouwplannen waar alles netjes in staat, maar die kunnen verouderd zijn of toch niet helemaal nauwkeurig.

Hier zijn enkele praktische tips om jouw appartement nauwkeurig op te meten:

  • Meet elk detail op: noteer niet alleen de lengte, breedte en hoogte van elke ruimte, maar hou ook rekening met de positie van de ramen, de afmetingen van de deuren en de locatie van radiatoren en leidingen. Dit zorgt ervoor dat je bij de inrichting van jouw appartement niet voor onverwachte obstakels komt te staan.
  • Let op de plafondhoogte: in oudere appartementen kan de plafondhoogte van de ruimtes variëren. Dat lijkt een detail. Is het niet. Een lager plafond vraagt immers om andere verlichting dan een hoog plafond.
  • Breng ook nissen en hoeken in kaart: nissen en andere onregelmatigheden kunnen extra opbergruimte bieden. Door ook deze nauwkeurig op te meten kan je op die plaatsen op maat gemaakte of erg smalle meubels gebruiken.
  • Controleer de toegankelijkheid voor grote meubels: kijk of er voldoende ruimte is om grote meubels door deuren en gangen te krijgen. Dit kan veel gedoe voorkomen bij jouw verhuis.

Gewapend met een nauwkeurig plan kan je elke fase van de inrichting van jouw appartement precies toetsen aan de ruimte die je beschikbaar hebt.

Appartement inrichten fase 2: bepaal je functionele zones

Wil je je appartement inrichten? Het creëren van duidelijke functionele zones in je appartement zorgt voor structuur en rust. Vooral in kleine ruimtes zoals in een studio.

Door functionele zones te creëren, haal je het maximale uit jouw inrichting en zorg je ervoor dat elke vierkante meter flat slim wordt benut.

Denk daarbij in gebruiksmomenten. In een studio kan je bijvoorbeeld zones inrichten voor werken, eten en ontspannen. Dit zorgt voor een logische indeling volgens jouw noden en geeft je woonruimte structuur.

Appartement inrichten fase 3: het plan

Nu je weet hoeveel ruimte je beschikbaar hebt en je je functionele zones hebt afgebakend, kan je beginnen aan het echte werk: het plan van jouw interieur.

  • Gebruik 3D-tools: er zijn gratis apps, zoals Roomstyler en Floorplanner, waarmee je online ruimtes kunt nabouwen om er vervolgens jouw meubels in te plaatsen. En te verplaatsen, net zolang tot wanneer jij een indeling hebt die voor jou werkt.
  • Werk met een focuspunt per ruimte: bepaal bijvoorbeeld dat de zitbank het middelpunt is van de woonkamer. Dit helpt bij het kiezen van de beste posities voor andere meubels en accessoires.
  • Gebruik visuele afscheidingen: om zones af te bakenen zonder ruimte op te offeren, kan je stijlvol gebruikmaken van kamerverdelers, zoals een open boekenkast of een gordijn. Zo baken je jouw functionele zones af, terwijl het appartement luchtig en ruimtelijk blijft.
  • Speel met verlichting: maak gebruik van verschillende soorten verlichting om elke zone zijn eigen sfeer te geven. Hang bijvoorbeeld functionele maar aangename verlichting boven de eettafel, gebruik een mooie bureaulamp voor de werkplek en kies zachte indirecte verlichting voor de zithoek.
  • Experimenteer met hoogteverschillen: overweeg bijvoorbeeld een verhoogde vloer voor de slaapruimte. Dit creëert een subtiel onderscheid zonder dat je een volledige muur nodig hebt, wat ideaal kan zijn voor studio’s.
  • Denk ook verticaal: gebruik wandplanken, wandrekken of haken om zones in te delen en de verticale ruimte optimaal te benutten. Dit geeft je meer opbergruimte en versterkt de indeling zonder dat de ruimte volgepropt aanvoelt.

Appartement inrichten fase 4: ontwikkel je eigen stijl

Droom je ervan om van jouw appartement echt jouw thuis te maken, maar heb je nog geen flauw benul van wat je mooi vindt of welke stijl bij jou past? Hier zijn enkele tips om daarachter te komen:

  • Maak een moodboard: begin met het verzamelen van inspiratie uit interieurmagazines, blogs en Pinterest en Instagram. Maak een moodboard met afbeeldingen, kleuren en materialen die je aanspreken. Dit helpt je om patronen en voorkeuren te identificeren.
  • Stel jezelf vragen: wat vind je mooi? Waar word je blij van? Hou je meer van minimalistische, strakke lijnen of van warme, gezellige ruimtes? Hou je van neutrale lichte kleuren of juist van gedurfde, levendige tinten? De antwoorden op deze vragen helpen je om je stijl te verfijnen.
  • Kies een kleurenpalet: welke kleur vind je mooi? Kies een basispalet van twee à drie kleuren en een aantal accentkleuren die je kunt gebruiken in je meubels, accessoires en decoratie.
  • Experimenteer met texturen en materialen: voeg verschillende texturen en materialen toe om je ruimtes “interessanter” te maken. Denk aan beton, hout, metaal, glas en stoffen zoals katoen of wol. Het combineren van verschillende texturen geeft de ruimtes een eigen karakter. Gebruik spiegels voor leuke optische effecten.
  • Personaliseer met accessoires: kies accessoires zoals kussens, planten en decoratieve items die je aanspreken en die een verhaal vertellen over wie je bent. Dit maakt je appartement uniek en geeft het een persoonlijke touch.
  • Test en evalueer: twijfel je? Probeer dan eerst een aantal kleine dingen uit in je appartement voor je voluit gaat voor een bepaalde stijl. Voelt het niet goed? Dan kan je nog gemakkelijk bijsturen.

De meest waardevolle woontip? Blijf trouw aan jezelf. Probeer niet te volgen wat trendy is, want dan draai je in rondjes, maar kies wat echt bij jou past.

Overweeg je om een interieurlening af te sluiten voor de financiering van jouw aankopen voor de inrichting van jouw appartement? Neem contact op en onze experts helpen je graag verder.

Appartement inrichten fase 5: vergeet je terras niet

Zelfs een klein balkon kan een eigen plekje worden waar je tot rust komt. Beschouw jouw terras als één van de ruimtes van jouw appartement en besteed er van bij de start de nodige aandacht aan.

  • Zorg voor sfeer en gezelligheid met verlichting en planten: overweeg bijvoorbeeld solar lichtslingers en lantaarns die zorgen voor een sfeervol terras zonder extra energiekosten. Gebruik plantenbakken om een groene muur te creëren.
  • Gebruik weerbestendige stoffen: kies kussens en dekens die tegen regen en zon kunnen en die ook buiten lang meegaan.
  • Creëer privacy met schermen of hangende planten: in een stad is een balkon meestal niet zo erg privé. Gebruik bamboeschermen of overweeg hoge planten of grassen om een natuurlijke afscheiding te maken.
  • Werk met kleur: gebruik kleurrijke bloempotten, plantenbakken, kussens of andere decoratieve accessoires om sfeer te brengen op jouw terras.
  • Gebruik multifunctionele meubels: denk aan opbergbanken die tegelijk als zitplaats dienen of plantenbakken die ook als scheidingsmuur kunnen gebruikt worden.

Appartement inrichten fase 6: plan opfrissingswerken

Er zijn misschien wel dingen die je erg graag zou willen veranderen aan jouw appartement, maar die echt te hoog gegrepen of te duur zijn. Omwille van jouw budget bijvoorbeeld. Of omdat het huurcontract het niet toelaat. Maar dat geldt lang niet voor alles. Wees creatief en onderzoek wat je wel kunt aanpakken met kleine opfrissingswerken.

  • Schilderen en behangen: overweeg een accentmuur om een kleine ruimte veel karakter te geven. Lichte pasteltinten kunnen voor een speelse, frisse sfeer zorgen, terwijl een gedurfde kleur op één muur een prachtig contrast kan creëren en de ruimte interessanter maakt. Daarnaast zijn er tegenwoordig veel trendy behangmotieven beschikbaar die je appartement een unieke uitstraling geven.
  • Vloerbedekking: heb je parket in jouw appartement? Dan wil je dat misschien toch even onder handen nemen voor je verhuist. Of misschien laat jouw huurcontract nog andere ingrepen toe. Zoals laminaat leggen of vast tapijt. Is dat niet zo? Dan kom je met mooie tapijten ook al een heel eind.
  • Details niet vergeten: je appartement inrichten? Details maken het verschil! Denk maar aan het opfrissen van de handgrepen van een kast bijvoorbeeld. Of het vervangen van een lelijke oude kraan door een nieuwer exemplaar. Stuk voor stuk eenvoudige manieren om je appartement op te frissen zonder grote investeringen te doen.

Wil je meer dan alleen wat opfrissen en wil je jouw appartement renoveren? Check dan wat onze renovatielening voor jou kan betekenen. Heb je graag meer info? Neem contact op en we helpen je verder.

Appartement inrichten: Welk budget heb je nodig?

Welk budget jij precies nodig hebt voor de inrichting van jouw appartement hangt af van de grootte van jouw nieuwe stek, van jouw budget en van jouw specifieke noden en voorkeuren. Maar één ding is zeker. Je hebt een budgettair totaalplaatje nodig om:

  • onverwachte kosten te voorkomen,
  • impulsaankopen te vermijden,
  • ervoor te zorgen dat je geen schulden moet maken.  

Het budget opmaken voor de inrichting van jouw appartement

  • Weet wat je nodig hebt: heb je bovenstaand stappenplan helemaal doorlopen? Dan weet je wat je nodig hebt voor de inrichting van jouw appartement.
  • Vergelijk prijzen: koop niets van jouw lijstje zonder je huiswerk te doen en de prijzen te vergelijken. Kijken en vergelijken kan je honderden en zelfs duizenden euro’s besparen.
  • Maak duurzame keuzes, want die verkleinen niet alleen jouw ecologische voetafdruk, maar helpen je ook geld te besparen en halen jouw energiefactuur stevig naar beneden.
  • Maak jouw budget op: lijst alle spullen op die je nodig hebt en voeg ook alle diensten van vakmannen toe samen met hun kostprijs en bereken het kostenplaatje van het geheel.
  • Buffer voor onverwachte omstandigheden: hou zeker ook rekening met onverwachte kosten. Bouw een buffer in jouw budget zodat je ook onverwachte kosten vlot aankunt.

Jouw appartement inrichten? Tips om meer uit jouw budget te halen

Er zijn slimme manieren om meer uit je budget te halen zonder in te boeten op comfort en stijl.

  • Mix nieuw en tweedehands: overweeg een combinatie van nieuw en tweedehands. Kringloopwinkels, vintage shops en online marktplaatsen bieden vaak unieke en betaalbare stukken.
  • Zelf upcyclen: met een beetje creativiteit en handigheid kan je oude meubels nieuw leven inblazen. Verf een oud meubelstuk in een frisse kleur of laat een zitbank opnieuw stofferen.
  • DIY-projecten: appartement inrichten en beetje handig? Knutsel zelf kastjes in elkaar, gebruik jouw foto’s, maak je eigen kunst, haak je dekentjes van je voorraad oude wol voor een creatieve persoonlijke touch.

Een appartement inrichten als koppel: hoe vermijd je stress?

Wil je een appartement inrichten als koppel? Samenwonen betekent compromissen sluiten. Maar of jullie qua stijl en visie op dezelfde golflengte zitten of niet… Met de juiste tips hoeft de inrichting van jullie nieuwe stek geen wandeling door een mijnenveld te worden.

  • Start de zoektocht naar jullie stijl als koppel: maak niet de fout om jouw stijl op te dringen aan jouw partner. Maak werk van een nieuwe stijl die werkt voor jullie beiden als koppel. Neem daar zoveel tijd voor als jullie nodig hebben. Zo zorgen jullie ervoor dat het interieur en de inrichting beide smaken weerspiegelen.
  • Elkaars ruimte respecteren: maak afspraken over persoonlijke zones, zoals een leeshoek of een klein bureau of een man/woman-cave zodat ieder zijn eigen plekje heeft in huis. Sommige mensen hebben meer privacy en rust nodig dan anderen. Als je daar van bij de start rekening mee houdt, bespaar je je veel zorgen later.
  • Compromissen sluiten: vind je de “vintage” zetel van jouw vriend die ruikt naar natte hond echt onbespreekbaar? Of gruw je van een Chinese vaas die jouw vriendin kost wat kost wil meenemen? Praat erover. Zorg dat je compromissen sluit en alternatieven zoekt die voor jullie beiden werken.

Voldoende ideeën opgedaan? Klaar om met deze tips aan de slag te gaan? Veel succes met het inrichten van je nieuwe thuis!

Wil je graag weten hoe onze experten jou kunnen helpen met het realiseren van jouw plannen? Leg een lijntje en onze experten helpen jou graag verder.

Ontdek onze financiële oplossingen

Gepubliceerd in Februari 2025 - Delen via :

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt