Je nieuwe appartement inrichten:
onze tips!
Ga je in je eerste appartement wonen? Ruil je je studio of je kot in voor een echt appartement met een of twee slaapkamers? Ga je met z’n tweetjes samenwonen? Bij Cofidis begeleiden we je niet alleen met eenvoudige financieringsoplossingen op maat, maar ook met allerlei raad om je nieuwe nestje in te richten.
Wat moet je kopen als je ergens intrekt: de must-haves in een appartement
Om zo comfortabel mogelijk te starten, voorzie je best op het moment van verhuizen de belangrijkste dingen voor elke ruimte: een aangename matras en lattenbodem in de slaapkamer, een dressing, een zetel als pronkstuk van je woonkamer, een praktische en kwaliteitsvolle kookplaat en koelkast, een tafel met stoelen om aan te eten. Als je in het begin nog niet veel hebt, begin dan met deze onmisbare dingen en kleed de rest van het appartement later verder aan.
Als je als koppel in je eerste gezamenlijke appartement intrekt, moet je waarschijnlijk overleggen over de inrichting en keuzes maken: om dubbele meubels te vermijden, kan je namelijk niet allebei al je meubels meenemen. Denk op voorhand na welke je wilt houden en welke je wilt verkopen. Met het geld van de verkoop kan je investeren in de belangrijkste meubels en elektrische toestellen: een droogkast of een afwasmachine, bijvoorbeeld.
Opfrissingswerken
Wanneer je ergens intrekt, zouden alle nodige opfrissingswerken klaar moeten zijn alvorens je je appartement begint in te richten, want eens de woning vol meubels staat en bewoond is, is het veel moeilijker om zulke werken uit te voeren. Als je nog enkele dagen hebt alvorens in te trekken in je nieuwe woning, profiteer daar dan van om de muren naar jouw smaak te schilderen en te behangen, veranderingen aan te brengen in de badkamer en keuken, de vloerbekleding te vervangen of de tussenwand weg te halen die een mooie ruimte onnodig in twee delen verdeelt.
Als het appartement schoongemaakt moet worden omdat het lang onbewoond, slecht onderhouden of pas gerenoveerd is geweest, en er nog sporen van recente werken zijn (pleisterresten, cementwerken ...), zorg dan eerst voor een volledige schoonmaak en verhuis je meubels en kartonnen dozen pas daarna.
De nieuwe ruimtes opmeten
Om een appartement goed in te richten en onaangename verrassingen te vermijden, is het belangrijk om alles op te meten alvorens nieuwe meubels of elektrische toestellen te kopen. Als je een woning bezoekt die bemeubeld is en vol staat met alle spullen van de vorige huurder, of helemaal leegstaat voor verkoop, dan kan je soms een verkeerd beeld hebben van de oppervlakte van alle kamers. Wat zou het jammer zijn dat je, op het moment dat je intrekt in de nieuwe woning, ontdekt dat je grote dressing niet tegen de muur in je slaapkamer past, dat je veel te kleine tafeltje er verloren uitziet midden in die grote ruimte of dat je koelkast simpelweg niet past op de daarvoor voorziene plek in de keuken.
Wat je zeker moet nakijken en nameten om een idee te krijgen van de mogelijke inrichting van je appartement, is de plek waar het bed, de elektrische toestellen, de hightechinstallaties, de zetel en, als je veel van thuis uit werkt, je bureau komen te staan. Daarom moet je zeker aan de volgende zaken denken:
- De plaats van de aanvoer- en afvoerleidingen: is er in de keuken of in de badkamer plaats voorzien voor een wasmachine?
- De plaats van de stopcontacten om discreet een box, een vast telefoontoestel, een televisietoestel en computers te kunnen aansluiten.
- De plaats van de ramen en radiatoren, aangezien je daar geen meubels kan zetten.
- De stahoogte, in het bijzonder als je appartement zich vlak onder het dak bevindt.
- De openingsrichting van de deuren, die een invloed kan hebben op de plaats van de meubels in alle ruimtes.
- De toegangsmogelijkheden tot het appartement, zodat je niet op een draaitrap van een oud gebouw vast komt te zitten met een lattenbodem of een kast die je niet boven krijgt.
De buitenplaats inrichten
Ga je in een appartement op tuinniveau of in een appartement met een terras wonen? Doe jezelf een plezier door aan de buitenplaats evenveel zorg en aandacht te besteden als aan de binnenkant van je woning: als je aan het begin van de zomermaanden verhuist, kan je je daar lekker in de buitenlucht ontspannen, zeker als je werken uitvoert in het appartement of als je interieur nog niet klaar is.
Hoe klein of groot je buitenplaats ook is, met weinig geld kan je deze ruimte inrichten met planten, verlichting en meubels, zoals ligstoelen of een kleine tafel met stoelen. Voeg daaraan nog een buitentapijt toe en je hebt je buitenplaats omgetoverd tot een warme en gezellige plek waar je mensen kan ontvangen en je kan ontspannen.
Als je de buitenplaats van je appartement definitief wilt inrichten, moet je kennisnemen van de regels die gelden in de mede-eigendom. In sommige appartementsgebouwen mag je volgens het reglement van mede-eigendom bijvoorbeeld geen balkonscherm plaatsen. Ook kunnen er plaatselijke stedenbouwkundige regels zijn, met name als je midden in de stad of in de omgeving van een historische locatie gaat wonen.
Houd ook rekening met het maximumdraagvermogen van je balkon. Gemiddeld is dat 350 kg/m² bij de meest recente gebouwen, maar bij oude gebouwen kan dat ook een stuk lager liggen: een jacuzzi kan je daar dan niet installeren!
Kleine ruimtes optimaal benutten
Als je een appartement inricht, moet je vaak kleine ruimtes zo goed mogelijk benutten. Er zijn meerdere trucjes om visueel of fysiek enkele m² te besparen:
- Gebruik van spiegels: spiegels doen de kamer groter lijken, zorgen voor extra diepte en voor extra verlichting doordat ze het licht reflecteren en kunnen de vorm van de kamer verbeteren (als de kamer bijvoorbeeld heel erg lang is).
- Badkamermeubels: die zijn tegenwoordig te vinden in de meest gevarieerde, decoratieve stijlen en passen in kleine ruimtes. Ze komen van pas als je een studio of appartement met kleine ruimtes wilt inrichten: met hoge kolommen, ondiepe meubels en ophangbare elementen kan je ruimte besparen op de grond!
- Hoogslapers: er bestaan hoogslapers voor zowel een als twee personen, maar ze zijn niet meer geschikt voor kinderen. Als je een erg hoog plafond hebt, kan je daarvan gebruikmaken met een hoogslaper, met onderin plaats voor een echte zithoek of een bureau. Andere, lagere modellen beschikken dan weer over allerlei praktische opbergruimte.
- Moduleerbare meubels: tegenwoordig bestaan er allerlei moduleerbare en inklapbare oplossingen, zowel op vlak van zitmeubels en bedden als van tafels en bureaus. Om ruimte te besparen, kan je kiezen voor een inklapbare bureautafel, een sidetable die omgevormd kan worden tot een gezellige tafel met inklapbare delen, een poef die ook als opbergruimte kan dienen of een inklapbaar bed.
Heb je financiële hulp nodig om je woning in te richten? Cofidis is jouw vertrouwde partner bij elke belangrijke stap in je leven: ontdek onze flexibele financieringsoplossingen om je appartement naar jouw smaak in te richten en creëer je eigen, warme nestje!
Welk krediet
kiezen?
Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.
Enkele tips
Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.