Hoe schat je de waarde
van een tweedehands auto?

Als je besloten hebt om je auto te verkopen, dan heb je drie mogelijkheden:

  • 1. De auto verkopen aan een professionele autohandelaar, bijvoorbeeld daar waar je je nieuwe auto koopt.
  • 2. De auto toevertrouwen aan een garagehouder of gespecialiseerde verkoper die alles voor je regelt, met name het opknappen van de auto. Je bespaart tijd, maar het kost geld.
  • 3. De auto zelf verkopen. Het vergt waarschijnlijk tijd en moeite (denk aan het papierwerk) maar je wint er 10 tot 15% mee.

In het laatste geval bepaal je zelf de verkoopprijs van je auto.

Je auto als tweedehandsvoertuig verkopen vereist dat je met een aantal zaken rekening houdt. Cofidis staat aan je zijde bij alle stappen en fasen om je auto tweedehands te verkopen.

Wanneer verkoop je het best je auto?

Een auto vermindert vrij snel in waarde. Vanaf het jaar van inverkeerstelling verliest hij al 15 tot 30%. In de daaropvolgende jaren daalt hij tot ongeveer 10% en dan 7%. Verwacht dus niet dat je er veel geld voor krijgt, tenzij het een museumstuk is. Door een aantal punten in aanmerking te nemen verlies je niettemin zo weinig mogelijk geld ten opzichte van de oorspronkelijke prijs: de leeftijd, de anciënniteit van het model en de marktschommelingen.

1. Leeftijd van de auto

Afhankelijk van de leeftijd van het voertuig verlies je meer of minder geld.

Als je auto nog heel nieuw is (zes maanden, een jaar maximum), dan verlies je maar ongeveer 10%  van zijn waarde, iets meer of iets minder naargelang het model.

Het is de moeite waard om een auto te verkopen die een paar jaar oud is (vier of vijf) en minder dan 100.000 km op de teller heeft staan. Want, binnen de kortste tijd heb je kosten en die kan je beter vermijden.

Als je een heel oude auto verkoopt, dan verlies je niets want hij is al volledig afgeschreven. Maar de vraag naar dat soort auto’s is natuurlijk minder groot. Sommige modellen zijn gewild, andere helemaal niet.

2. Anciënniteit van het model

Binnen eenzelfde categorie vind je een opeenvolging van modellen. Elk nieuw model is krachtiger en beter uitgerust dan het vorige. Als je je auto na een paar maanden al wil wegdoen, zorg er dan voor dat je hem te koop aanbiedt voor het nieuwe model uitkomt.

3. Marktschommelingen

Kies zorgvuldig het moment waarop je je auto te koop aanbiedt. Sommige periodes zijn gunstiger dan andere.

Bepaalde auto's zijn gevoeliger aan die schommelingen dan andere en sommige periodes zijn gunstiger voor bepaalde modellen dan andere. Zo verkopen stadsauto's en oudere, goedkope auto's goed vlak voor het nieuwe schooljaar in september. Gezinsauto’s en volumewagens verkopen beter vlak voor de vakantie, volumewagens en breaks voor de zomervakantie en 4x4’s voor de wintervakantie. Cabriolets verkoper beter in de zomer dan in de winter, dat spreekt vanzelf.

Hoe schat je de waarde van een tweedehands auto?

De prijs hangt af van het type auto en zijn staat, maar ook van de markt. Hij mag niet hoger zijn dan die van vergelijkbare tweedehands auto's, anders maak je geen kans om hem te verkopen. Er bestaan verschillende sites om de referentieprijs te kennen of waarde te schatten. Ze omvatten criteria zoals het merk (sommige merken verkopen beter dan andere naargelang hun reputatie en betrouwbaarheid, bijvoorbeeld), het model, de opties (niet alle kopers willen dezelfde), de leeftijd, brandstof, kilometerstand, het transmissietype en vermogen om de prijs te vergelijken met identieke voertuigen die al te koop staan. De prijs die die sites aanbevelen is niet de prijs voor dewelke je gegarandeerd je auto zal kunnen verkopen, maar het is de gemiddelde verkoopprijs voor een vergelijkbaar product. Het beste is om de resultaten van de verschillende sites die die berekeningen maken met elkaar te vergelijken, want hun berekeningswijze is niet noodzakelijk dezelfde. Eens je de schatting hebt, moet je ze nog verfijnen met de kenmerken van het voertuig.

Je kan ook een marktanalyse maken door kleine advertenties te lezen en de gemiddelde vraagprijs van gelijksoortige voertuigen met elkaar te vergelijken. Denk eraan dat de vergeleken voertuigen vergelijkbaar moeten zijn: hetzelfde merk, hetzelfde model, dezelfde benaderende kilometerstand, dezelfde generatie, dezelfde algemene staat.

Een andere oplossing is een expert inschakelen om het voertuig te laten onderzoeken en schatten. Dat is eenvoudiger, maar wellicht duurder.

Probeer in geen geval een verkoopprijs op te maken zonder je in te lichten, want je loopt het risico ofwel de waarde te onderschatten en dus met verlies te verkopen, ofwel ze te overschatten en de auto niet te verkopen ...

Baseer je niet op tweedehandsprijzen die in andere landen worden toegepast, want die zijn niet altijd vergelijkbaar.

Tenslotte moet je weten dat de prijs bij een particulier hoger is dan die bij een professionele autohandelaar omdat die zelf ook geld zal moeten spenderen aan de doorverkoop van de auto.

Hoe bied je je auto te koop aan?

Dat moet je je alleen afvragen als je besloten hebt om de auto zelf te verkopen, zonder de hulp van een professional. Ook hier zijn er verschillende mogelijkheden. In de krant bijvoorbeeld staan kleine advertenties maar die zijn niet langer het efficiëntste middel sinds het bestaan van internet, dat veel gemakkelijker en sneller is. Maar op internet is het aanbod zo immens groot dat het moeilijk is om op te vallen. Op sommige sites kan je gratis een advertentie plaatsen. Denk ook aan de social media die heel praktisch zijn om snel dergelijke informatie te verspreiden. Je kan de advertentie ook op de achterruit van je auto aanbrengen, maar dat is niet zonder risico: het is namelijk verboden om reclame te maken op een auto die op de openbare weg geparkeerd staat.

In de advertentie moet uiteraard de prijs staan. De aankondiging moet beknopt en duidelijk zijn, en de auto goed doen overkomen zonder te overdrijven. Zet er een paar relevante foto's in: anders heb je weinig kans om kopers aan te trekken. De advertentie moet ook eerlijk zijn, want de koper kan een klacht indienen als hij zich bedrogen voelt. Je wint er alles bij om niet te liegen!

Toon de koper een propere auto (schoongemaakt door een professional) om hem te laten zien dat hij met zorg onderhouden werd. Vervang beschadigde accessoires. Verwijder stickers en alles wat persoonlijk is. Controleer ook de koelvloeistof en de bandenspanning.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Hoe onderhandel je over de prijs?

Over de prijs van een tweedehands auto wordt altijd onderhandeld. De vraagprijs moet iets hoger zijn dan de verwachte prijs en altijd hoger dan de werkelijke verkoopprijs. Geef jezelf een onderhandelingsmarge van bijvoorbeeld 10%.

Benadruk tijdens de onderhandeling de pluspunten van het voertuig. Het kan de algemene staat van de carrosserie zijn, de lage kilometerstand (hoewel dat niet altijd een garantie is voor een goede auto: een dieselmotor bijvoorbeeld moet blijven rijden om in orde te blijven), het prima onderhoud, de nuttige opties (airconditioning, navigatiesysteem, getinte ruiten enz.).

Welke formaliteiten moet je vervullen?

Voor je je voertuig verkooptmoet het naar de technische keuring bij verkoop van particulier aan particulier of als het zo overeengekomen is met de koper. Verkoop je via een professional, dan zorgt hij hiervoor. Het keuringsstation moet op de aanvraag tot inschrijving van het tweedehands voertuig een stempel aanbrengen waaruit blijkt dat het voertuig een geldig keuringsbewijs heeft gekregen. De koper moet vervolgens aan de verzekeraar vragen om die aanvraag binnen twee maanden na de technische keuring naar de Dienst inschrijving voertuigen te sturen. Als die termijn verstreken is moet de auto opnieuw naar de technische keuring.

Je moet de originele verkoopfactuur voorleggen en een verkoopcontract opstellen met de naam, voornaam en het adres van de verkoper en koper, de kenmerken van het voertuig en de datum van inverkeerstelling. Hou een exemplaar voor jou en geef het andere aan de koper.

Voor alle duidelijkheid vind je hierna een lijst van de nodige documenten:

  • een kopie van je identiteitskaart mocht de koper die vragen;
  • het verkoopcontract;
  • het inschrijvingsbewijs;
  • het (roze) formulier ‘aanvraag tot inschrijving’ afgegeven en afgestempeld door de technische keuring en door de verzekeraar van de koper, twee maanden geldig;
  • het gelijkvormigheidsattest dat garandeert dat de auto aan alle technische vereisten voldoet;
  • een LPG-attest als het voertuig op LPG rijdt;
  • het keuringsverslag van de keuring;
  • de originele aankoopfactuur;
  • de onderhoudsfacturen;
  • de carpass, een officieel en verplicht document met de kilometerstand van de auto, afgegeven door de keuring.

Als je na de verkoop beslist om een ander voertuig te kopen, dan mag je je nummerplaat houden, behalve als ze dateert van vóór de invoering van het Europese formaat, in welk geval je een nieuwe moet kopen.

Als je geen nieuw voertuig koopt, lever je nummerplaat dan zo snel mogelijk in, want zolang ze niet geschrapt is blijf je verkeersbelasting betalen.

Tussen particulieren geldt geen ‘wettelijke garantie tweedehands auto’ voor de koper. Voor wat de professionele verkoper betreft, die is wél een wettelijke garantie van minstens één jaar verplicht.

Hoe garandeer je een veilige betaling?

De betaling moet per overschrijving gebeuren, voor de levering van het voertuig, want er circuleren vaak valse biljetten bij deze transacties. Contante betalingen van meer dan 3.000 euro zijn nu trouwens bij wet verboden. Vraag aan de koper om je zijn identiteitskaart te tonen en noteer zijn contactgegevens. Aanvaard geen internationaal mandaat.

Lever het voertuig pas bij ontvangst van het volledige bedrag.

En laat de koper natuurlijk nooit alleen in de auto met de sleutels!

Nu weet je alles om in de best mogelijke omstandigheden je auto tweedehands te verkopen. Het is aan jou!

Ontdek onze autoleningen

Gepubliceerd in April 2022 - Delen via :

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt