Welke stappen en documenten voor de aankoop
van een tweedehands auto?
De verkoop of aankoop van een tweedehands auto gaat gepaard met een aantal formaliteiten. De verkoper moet de auto technisch laten keuren, een verkoopcontract opstellen, de koper moet een inschrijvingsbewijs aanvragen ... het kan op het eerste gezicht vermoeiend lijken als je niet over de juiste informatie beschikt.
Als je een tweedehands auto koopt, dan moet de verkoper je een aantal documenten overhandigen. Het is goed om te weten over welke documenten het gaat… dat bespaart tijd en moeite!
Cofidis staat je in elk geval bij en probeert je zo goed mogelijk te informeren.
Documenten
Als je een tweedehands auto koopt, dan moet je van de verkoper een reeks documenten krijgen. We sommen ze hieronder voor je op.
Het verkoopcontract
Het verkoopcontract moet in tweevoud worden opgemaakt met de naam, voornaam en het adres van de verkoper en koper, maar ook met de kenmerken van het voertuig en de datum van eerste inverkeerstelling.
De factuur
De verkoper moet je de originele aankoopfactuur bezorgen, maar ook de factuur van je aankoop.
Daarop moeten de volgende gegevens staan (die gedeeltelijk op het verkoopcontract staan):
- de naam, het adres en eventueel het btw-nummer van de verkoper;
- de aankoopdatum;
- de naam en het adres van de vorige kopers en verkopers;
- de prijs;
- de betalingswijzen;
- de kenmerken van de auto: merk, model, bouwjaar, cilinderinhoud, motorvermogen, model van de carrosserie, chassisnummer, datum van eerste ingebruikneming, kilometerstand en leverdatum;
- de duur van de garantie als je de auto bij een professionele autohandelaar koopt (de garantie is in dat geval wettelijk verplicht).
De inschrijving
Het (roze) formulier voor aanvraag tot inschrijving
Het formulier is gratis verkrijgbaar bij de verkoper die een garagehouder is, bij je verzekeraar, bij de autokeuring ... Het is twee maanden geldig. Het moet zorgvuldig worden ingevuld en door je verzekeraar naar de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV) worden gestuurd. Zodra je aanvraag is aanvaard, ontvang je per post je nummerplaat en inschrijvingsbewijs.
Als je al een nummerplaat hebt, dan zijn er twee mogelijkheden:
- voor een niet-Europese nummerplaat: je moet ze laten schrappen;
- voor een Europese nummerplaat: je kan ze hergebruiken na de inschrijving van het voertuig onder dat kenteken.
Het keuringsbewijs
De technische keuring garandeert dat het voertuig aan alle wettelijke voorschriften voldoet. Ze controleert onder meer het chassis, de remmen, koplampen en veiligheidsgordels.
Voertuigen van meer dan vier jaar moeten door de verkoper naar de technische keuring worden gebracht. Het voertuig moet binnen twee maanden worden verkocht. De enige uitzondering op de verplichting van keuring is de verkoop aan een lid van het kerngezin (echtgenoot, kinderen).
Het gelijkvormigheidsattest
Het garandeert dat het voertuig aan de wettelijke technische voorschriften voldoet.
Een LPG-attest
Alleen voor voertuigen met LPG.
Het keuringsverslag
Opgesteld door de keuring.
Het onderhoudsboekje
Om na te gaan of de onderhoudsbeurten degelijk werden uitgevoerd. De vorige eigenaars staan er ook in vermeld.
De onderhoudsfacturen
Om na te gaan of het voertuig correct werd onderhouden.
De carpass
De carpass is een officieel en verplicht document met de kilometerstand van de auto, overhandigd door de keuring. Het maakt knoeien met kilometers erg moeilijk.
Op de carpass staat de volgende informatie:
- het merk en model van het voertuig;
- de inschrijvingsdatum;
- het chassisnummer;
- het identificatienummer;
- de datum van afgifte van het document.
Het document is verplicht bij de verkoop van een tweedehands auto en het is twee maanden geldig.
De sleutels
De verkoper moet je drie sleutels overhandigen, want zoveel sleutels krijg je als je een nieuwe auto koopt. Als dat niet kan, vraag hem dan waarom het niet mogelijk is.
De handleiding
De handleiding is noodzakelijk om de auto correct te kunnen besturen. Vraag zo nodig ook de handleiding van het navigatiesysteem.
De identiteitskaart van de verkoper
Vraag aan de verkoper altijd een kopie van zijn identiteitskaart.
Betaling
Bovenop de prijs voor de auto heb je nog andere uitgaven.
Bij de aankoop:
- de nummerplaat (tot € 2.000 voor een gepersonaliseerde nummerplaat);
- het inschrijvingsbewijs (of grijze kaart);
- de belasting op de inverkeerstelling (afhankelijk van je streek, de leeftijd en het vermogen van de auto; te betalen binnen een maand na inschrijving).
Bij het gebruik:
- de verkeersbelasting (jaarlijks te betalen; ze hangt af van je streek, het vermogen van de auto, de CO2-uitstoot; ze wordt automatisch aangerekend);
- de verzekering(en) (wettelijke aansprakelijkheid en aanvullende verzekeringen, zoals de bestuurdersverzekering, één of twee keer per jaar te betalen);
- de technische keuring;
- het onderhoud (‘klein onderhoud’ om de 15.000 km of jaarlijks, voor de controle van de remmen, olie, koelvloeistof, accu, koplampen en ruitenwissers; ‘groot onderhoud’ om de 30.000 km, voor, erbovenop, de vervanging van de filters, controle van de uitlaat, banden, schokbrekers enz.);
- reparaties (zwaarder en frequenter bij een tweedehands auto);
- de brandstof;
- de parkeertickets;
- eventuele boetes.
Als de verkoper een particulier is, dan betaal je geen btw omdat hij er zelf geen betaalt.
Als hij een professionele autohandelaar is, dan zal hij ofwel het normale btw-tarief van 21% toepassen, ofwel een bijzondere belastingregeling over de winstmarge, waarbij de btw alleen verschuldigd is over de winstmarge van de verkoper.
Weiger indien mogelijk om contant te betalen. Daarmee voorkom je achteraf misschien problemen en geschillen. Het beste is om te betalen via een beveiligde rekening waarop het bedrag geblokkeerd staat tot het voertuig geleverd wordt. De identiteit van de partijen wordt gecontroleerd, hetgeen een aanvullende garantie is.
Financiering
De gepaste financiering zoeken maakt uiteraard deel uit van je project.
Financieringsinstellingen verzorgen verschillende oplossingen voor consumentenkrediet:
- de lening op afbetaling;
- de verkoop op afbetaling;
- de ballonfinanciering.
Met een consumentenkrediet kan je een aankoop financieren waarvoor je niet over de nodige middelen beschikt; het kunnen goederen of diensten zijn.
Opgelet, een lening aangaan is nooit gratis! Hou rekening met de rente en kosten die niet te verwaarlozen zijn.
1. De lening op afbetaling
Je vindt die lening bij alle banken, maar soms ook bij de autodealer bij wie je de tweedehands auto koopt. De duur en maandelijkse afbetalingen zijn vast zodat je precies weet hoeveel je elke maand moet terugbetalen en hoelang.
Er bestaan twee soorten leningen op afbetaling:
- De ‘specifieke’ lening of ‘auto’-lening, een financiering voor een specifieke aankoop waarvan een bewijs moet worden geleverd. Het geleende bedrag mag alleen dienen voor de aankoop van de auto. In bepaalde gevallen kan je iets meer lenen dan de aankoopprijs (tot 120%) om diverse kosten te dekken die gepaard gaan met de inverkeerstelling en verzekering. Sommige instellingen verzorgen specifieke financieringen voor tweedehands auto's. Opgelet, het kan zijn dat je je auto niet mag verkopen zolang de lening niet volledig afbetaald is.
- De ‘persoonlijke’ lening , zonder verplichting om een bewijs te leveren: het is een interessante oplossing als je geen aankoopbewijs hebt bijvoorbeeld. De rentevoet is minder voordelig dan die op een specifieke lening.
Het maximumbedrag en het aantal maandelijkse afbetalingen verschillen van bank tot bank. Denk erover na voor je je financieringsinstelling kiest.
2. De verkoop op afbetaling
De verkoop op afbetaling is een financiering die wordt aangeboden door de autodealer. De rentevoet is meestal lager dan die op een lening op afbetaling, maar er moet vaak een aanbetaling worden betaald. Soms wordt ook een beding van eigendomsvoorbehoud opgenomen: je wordt pas eigenaar nadat je een bepaald percentage (of alles) van het geleende kapitaal hebt terugbetaald. Het beschermt de kredietverstrekker tegen wanbetalingen.
3. De ballonfinanciering
Je betaalt eerst de interesten en een deel van het kapitaal terug, en op het moment van de laatste afbetaling los je de schuld af. De maandelijkse afbetalingen zijn op die manier veel lager en het nog verschuldigde bedrag (of de ‘ballon’) kan worden terugbetaald op het moment dat je de auto verkoopt bijvoorbeeld. Dat soort financiering is interessant als je regelmatig van auto wil veranderen.
Bij het opstellen van het verkoopcontract van de tweedehands auto moet je erop letten dat het een opschortende voorwaarde bevat. Je kan de verkoop van de tweedehands auto dan nog annuleren als de lening je niet wordt verstrekt.
Nu heb je alle troeven in handen om alle nodige stappen te ondernemen voor de aankoop van een tweedehands auto.
Welk krediet
kiezen?
Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.
Enkele tips
Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.