Alles te weten komen
over verhuisverlof
Heb je enkele vrije dagen nodig om in alle rust naar de andere kant van België te kunnen verhuizen? Moet je midden in de week van woning veranderen en wil je daarvoor bijzonder verlof aanvragen? Volg onze gids rond verhuisverlof in België om je rechten te kennen en je goed voor te bereiden!
Bestaat er bijzonder verlof om te verhuizen binnen België?
Met uitzondering van die gevallen waarin cao’s van een bedrijf of een bedrijfstak zoiets voorzien, is er geen bijzonder verlof om te verhuizen voorzien in de Belgische arbeidswetgeving.
In België kunnen twee soorten bijzonder verlof aangevraagd worden: omstandigheidsverlof, ook ‘klein verlet’ genoemd, en verlof om dwingende redenen. Beide soorten verlof zijn echter niet van toepassing op een verhuis: omstandigheidsverlof is betaald verlof dat voorbehouden is voor familiegebeurtenissen, civiele missies en verschijningen voor de rechtbank; verlof om dwingende redenen is onbetaald, toegekend verlof in geval van een ongeval, ziekte of ziekenhuisopname van een naaste.
Welk soort verlof aanvragen voor een verhuis binnen België?
Als je verlof wilt aanvragen om te verhuizen binnen België, moet je daarom meestal: ofwel tot een akkoord komen met je werkgever, ofwel gebruikmaken van je jaarlijkse verlofdagen. Als je er geen meer hebt, dan kan je een aanvraag tot onbetaald verlof doen.
Informeer je wel goed bij de HR-dienst van je bedrijf, want bepaalde akkoorden binnen een bedrijfstak of individuele of collectieve arbeidsovereenkomsten kunnen andere soorten verloven voorzien, en met name een verhuisclausule. In dat geval moet je waarschijnlijk je verhuis aantonen met een of meerdere bewijzen (adreswijziging, factuur van een verhuisfirma ...).
Welk soort verlof in het geval van een verhuistoelage?
In sommige situaties kan er onderhandeld worden over betaald verlof om te verhuizen: dat is bijvoorbeeld het geval bij een verhuis wegens overplaatsing op het werk. In het kader van een verhuistoelage geeft een verhuis recht op voordelige tegenprestaties voor de werknemer. De toelage, die dient om een deel van de verhuis- en vestigingskosten van de overgeplaatste werknemer te dekken, bestaat onder verschillende vormen, al naargelang de bedrijven en de mobiliteitsclausule in hun akkoorden. Zo kan de toelage het volgende inhouden:
- Een vergoeding van een deel of van alle verhuiskosten
- Financiële ondersteuning voor de partner
- Een tijdelijke huisvestigingssteun
- Administratieve ondersteuning
- Recht op bijzonder verlof wegens een verhuis
Wanneer je verhuisverlof aanvragen in België?
Als je verhuisverlof mag aanvragen, of het nu gaat om bijzonder betaald verlof, een van je jaarlijkse vakantiedagen, onbetaald verlof of verlof dat toegestaan is in het kader van de verhuistoelage, dan is de vraag welke dag je best kiest: midden in de week voor aantrekkelijke tarieven of eerder aan het einde van de week om te kunnen genieten van een verlengd weekend?
Bij Cofidis weten we dat verhuisbedrijven lagere prijzen hanteren tijdens de week en dat het ook makkelijker is om hun diensten tijdens die minder gevraagde periodes te reserveren. Het voordeel van verhuisverlof schuilt voor velen in de mogelijkheid om tijdens de week te kunnen verhuizen, aan een lager tarief en in rustigere omstandigheden. Daarna kan je het weekend gebruiken om je in alle rust verder te installeren.
Ontdek onze eenvoudige en flexibele financieringsoplossingen voor je verhuis en alles wat erbij komt kijken: huur van een verhuiswagen of een verhuislift, verhuisbedrijf dat de volledige verhuis voor haar rekening neemt... Wat je behoeften ook zijn, bij ons vind je een kredietaanbod op maat om alles te financieren.
Welk krediet
kiezen?
Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.
Enkele tips
Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.