Contactloos betalen:
wat is waar en onwaar?
Contactloos betalen gaat snel, gemakkelijk en hygiënisch. Het zal je dan ook niet verbazen dat het in winkels stilaan de meestgebruikte betaalmethode is. Gewoon je bankkaart, smartphone of smartwatch tegen de betaalterminal houden en klaar! Toch denken sommige mensen nog dat het onveilig is. Dat klopt niet, en je leest hier waarom.
Wat is waar en onwaar over de veiligheid van contactloos betalen
Je hoort wel eens verhalen over oplichters die ongemerkt geld van je stelen door een draagbare betaalterminal dicht bij je handtas, broek- of jaszak te houden. Maar kan dat wel? Kan je 'digitaal zakkenrollen'? We stellen je meteen gerust: tot op vandaag is er in ons land geen enkele melding geweest. De reden is simpel: contactloos betalen is goed beveiligd. Wat is waar en wat is onwaar? We overlopen het samen met jou.
- Waar. De NFC-technologie die voor contactloze betalingen wordt gebruikt, heeft een bereik van enkele centimeters en is volledig gecodeerd.
- Onwaar. Oplichters kunnen inderdaad niet onopgemerkt geld van je kunnen stelen met een draagbare betaalterminal. Met wat oefening lukt het wel, maar niet onopgemerkt. De zakkenroller geeft via zijn rekeningnummer ook zijn identiteit prijs, want elk rekeningnummer is verbonden met een paspoortnummer. Een makkie voor de politie, en meteen de reden waarom er in België geen gevallen bekend zijn.
- Waar. Er bestaan kaarthouders tegen 'digitaal zakkenrollen' (RFID en NFC) die de golven tegenhouden. Je kan hetzelfde resultaat bekomen door een stukje aluminiumfolie in je portefeuille te stoppen. Hoewel deze manier van zakkenrollen eerder mythe dan werkelijkheid is, kan het je veiligheidsgevoel vergroten.
- Onwaar. Dat iemand 'contactloos' je bankrekening kan leeghalen is onzin. Contactloos betalen is beperkt tot maximaal 50 euro per keer en tot 100 à 150 euro per dag, afhankelijk van de kaart die je hebt. Wil je een groter bedrag betalen, dan moet je opnieuw je pincode invoeren.
- Waar. Je kan slechts 10 opeenvolgende contactloze betalingen doen zonder opnieuw je pincode in te voeren. Fraude blijft dus beperkt tot dit aantal betalingen, of tot de betaallimiet waarover we het hadden in de vorige paragraaf.
Hoe maak je het nog veiliger?
Met deze goede gewoonten maak je contactloos betalen nog veiliger:
- Laat niemand in je buurt (op enkele centimeters) terwijl je contactloos betaalt. Laat ook niemand je 'helpen' om je kaart of smartphone dicht bij de betaalterminal te brengen.
- Moet je toch je pincode intoetsen (als de maximumlimiet voor contactloos betalen overschreden is of als er een storing is), gebruik dan je tweede hand om de toetsen af te dekken zodat niemand kan meekijken.
- Betaal je wel eens via je smartphone of smartwatch, deactiveer deze functie dan wanneer je ze niet gebruikt. Goed om weten: wanneer het scherm uit is, is de contactloze betaalfunctie niet actief. Het is dan ook onmogelijk om er op dat ogenblik misbruik van te maken.
En wat bij oplichting?
Gaat er plots een ongewoon bedrag van je rekening? Heb je je bankkaart verloren of is ze gestolen? Is je smartphone of smartwatch gestolen? Panikeer niet, maar reageer wel zo snel mogelijk.
- Bel onmiddellijk naar CardStop en vraag om je kaart te blokeren. Breng ook je financiële instelling op de hoogte.
- Volg voor je smartphone of smartwatch de procedures die door het merk aanbevolen worden en vraag je operator om je simkaart te deactiveren.
- Neem je voldoende voorzorgsmaatregelen en reageer je onmiddellijk, dan worden frauduleuze geldverrichtingen meestal voor 100% vergoed.
Is de toekomst 'contactloos'?
Contactloos is eenvoudig, betrouwbaar en goedkoop. En je kan er nog veel meer mee dan enkel betalen: bestanden uitwisselen, weersvoorspellingen, notificaties op basis van je locatie, opzoeken van nuttige plaatsen. Alles helemaal contactloos!
Onze Cofidis-adviseurs staan elke dag voor je klaar om je goed te informeren en te begeleiden. Wil je meer weten over de mogelijkheden van onze Mastercard en Mastercard Gold by Cofidis?
Welk krediet
kiezen?
Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.
Enkele tips
Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.