Badkamerrenovatie:
hoe begin je eraan?
De badkamer is de laatste jaren een echte leefruimte geworden. Uit een recente studie* blijkt onder meer dat we elke ochtend gemiddeld 26 minuten in de badkamer doorbrengen. Logisch dat je dan een comfortabele badkamer wil die voldoet aan alle comfortwensen en behoeften van jou en je gezin. Maar hoe zorg je voor een geslaagde badkamerrenovatie? En hoe begin je eraan? Wel, zo.
Bepaal eerst het kader, je behoeftes en je budget
Je kan je op het internet eindeloos vergapen aan meubels, kraanwerk en accessoires. Wacht even voor je helemaal wegdroomt! Stel jezelf eerst enkele vragen zodat je gerichte keuzes kan maken:
- Wat zijn de afmetingen van je badkamer?
- Wie gaat de badkamer gebruiken (volwassenen, kinderen) en hoe lang?
- Één of twee wasbakken?
- Toilet in de badkamer of erbuiten?
- Wil je een bad, een douche of allebei?
- Welk soort verlichting: LED, met of zonder dimmer?
- Waar blijf je met de ventilatie?
- Welk budget heb je ervoor over?
Met een antwoord op al deze vragen maak je de zoektocht voor jezelf een stuk makkelijker. En je kan zo ook gerichter een offerte aanvragen. Ga je voor een ingrijpende renovatie, dan kan het advies van een interieurarchitect zeker nuttig zijn. Zij bekijken de ruimte sowieso anders dan jij, en zien mogelijkheden om de beschikbare ruimte beter te benutten dan je zelf voor mogelijk hield. Resultaat: een badkamer waar je uu-ren in zou willen doorbrengen.
Minimaal 3 offertes
Geen betere manier dan een offerte om te weten of je droombadkamer straks ook realiteit wordt. Met drie offertes kan je de voorstellen van badkamerspecialisten pas echt goed vergelijken. Kijk daarbij niet alleen naar de prijs, maar vooral naar de technische oplossingen die ze voorstellen. De rekening kan snel oplopen afhankelijk van de gebruikte materialen en uitrusting. Wil je een koude douche vermijden bij het zien van het eindbedrag? Geef duidelijk aan wat voor jou een absolute vereiste is, en wat een leuk extraatje zou zijn. Zo krijg je heldere offertes die je helpen om duidelijke keuzes te maken binnen jouw persoonlijke budget.
Zeker niet vergeten
- De werf voorbereiden: afbraak en afvoer van de huidige badkamer zodat er meteen met de opbouw van de nieuwe badkamer kan gestart worden
- Heb je maar één badkamer in je woning, voorzie dan zeker gedurende enkele dagen een alternatieve oplossing. De werken kunnen altijd vertraging oplopen.
- Behoud je de bestaande leidingen en afvoeren, laat ze dan zeker extra controleren. Doe hetzelfde met de elektrische leidingen.
- Denk aan de verluchting: vensterverluchting of een C- of D-systeem voor gehele of gedeeltelijke mechanische ventilatie
- De vloerbekleding moet antislip en vochtbestendig zijn. Dat laatste geldt ook voor de muurafwerking en verf.
- Voorzie ook de nodige luikjes om makkelijk bij de leidingen en afvoeren te kunnen.
- Verlicht de ruimte met verschillende lichtbronnen: plafond, spiegel- en wandverlichting. Let erop dat de verlichting geschikt is voor natte ruimten. Denk ook aan een dimschakelaar zodat het licht helder is wanneer je voor de spiegel staat en gedimd wanneer je geniet van een warm bad.
Steek extra energie in besparen
De badkamer is samen met de keuken de meest energievretende plek in huis. Het zijn bovendien de ruimtes met de duurste inrichting. Het brengt echt op om bij de renovatie net dat tikkeltje meer te investeren en ecologische, energiezuinige keuzes te maken. Dat is vandaag zo, en dat zal in de toekomst zeker het geval zijn wanneer de prijzen voor energie en water nog zullen stijgen.
- Zorg voor een doeltreffende isolatie. De badkamer is tenslotte een plaats waar we het graag aangenaam warm hebben. Profiteer zeker ook van de verschillende premies.
- Heb je de mogelijkheid, kies dan voor vloerverwarming. Zeker in de badkamer zorgt dit voor een aangename warmte die gelijkmatig verspreid is over de hele ruimte. Je zal de verwarming minder hoog moeten zetten om hetzelfde comfort te bereiken.
- Plaats een C- of D-systeem voor (mechanische) ventilatie of andere doeltreffende verluchting. Vocht kruipt in je meubels, ramen en muren. Dat zorgt voor ongezonde schimmels en het verhoogt je energiefactuur. Een vochtige ruimte verwarmen vraagt meer energie.
- Kies enkel voor LED-verlichting. Het verbruikt zo goed als niets en het is vandaag ook verkrijgbaar in warm licht.
- Kies voor kwaliteitskraanwerk dat ook waterbesparend is.
- Bad of douche? Bad EN douche als je absoluut graag een bad wil. Heb je geen plaats voor beide, kies dan voor de douche. Liefst een inloopdouche als het kan, daar word je instant blij van. Hoe dan ook: een douche verbruikt 3 keer minder water dan een bad. En warm water is extra duur water. Nog een voordeel van een douche: je hoeft je badkamer niet opnieuw te verbouwen als je na een ongeval of op gezegende leeftijd plots minder mobiel bent.
Onze Cofidis-consulenten helpen je graag verder met al je renovatieprojecten en vragen, en bieden je financiële oplossingen op maat van jouw leven.
* https://www.idealstandard.be/nl/pers/2013/2013-03-21-badkamer.html
Welk krediet
kiezen?
Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.
Enkele tips
Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.