Zachte mobiliteit: wat is de beste oplossing
om je auto thuis te laten?

Vandaag staat autorijden in de stad steeds vaker gelijk aan immobiliteit. Auto’s passen ook helemaal niet binnen het plaatje om de vervuiling van onze steden terug te dringen. Daarom evolueren zowel de infrastructuur, de regelgeving als de gewoonten in de richting van ‘zachte’ of ‘trage’ mobiliteit. Nieuwe vervoermiddelen worden volop aangemoedigd en zitten stevig in de lift, vaak ook als aanvulling op het openbaar vervoer. We fietsen met jou even langs alle alternatieve vervoermiddelen. Sommige zullen je bekend in de oren klinken, anderen misschien helemaal niet.

Elektrische fiets of e-bike

De gewone fiets of ‘harley trapson’ is ongetwijfeld het oudste en meest gebruikte alternatieve vervoermiddel in de stad, maar wordt vandaag – vaak ook letterlijk – ingehaald door fietsen met elektrische trapondersteuning. De technologische vooruitgang van motoren en batterijen heeft gezorgd voor een snel stijgende populariteit. Het aanbod is vandaag enorm, net als de voordelen:

  • Trapondersteuning zorgt ervoor dat de inspanning beperkt blijft.
  • Je komt aan op kantoor, op de markt of bij de bakker zonder te zweten.
  • Het is de snelste manier om je in de stad te verplaatsen.
  • Je maakt gebruik van een belastingvrij voertuig.
  • De prijs ligt een stuk lager dan bij de aanschaf van een kleine auto (aankoop, verzekering, brandstof, onderhoud, belastingen): tussen 800 en 7000 euro.

Je kan ook kiezen voor een speed pedelec. Deze elektrische fietsen overschrijden makkelijk de wettelijk toegelaten snelheid van 25 km/u en halen zelfs snelheden tot 45 km/u. Kies je voor zo’n speed pedelec, dan ben je wel verplicht om hem als bromfiets te registreren en te verzekeren.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Elektrische step

Dit is het zuinige vervoermiddel bij uitstek voor wie in de stad vaak korte afstanden moet afleggen en kiest voor ‘multimodaliteit’: het gecombineerd gebruik van verschillende vervoermiddelen. De meeste elektrische steps zijn opvouwbaar en daardoor heel makkelijk mee te nemen op metro, tram, bus of trein. Ideaal voor pendelaars! Een step is overigens ook handig voor wie op z’n appartement geen fiets kwijt kan. De basisprijs ligt rond de 200 euro, maar reken toch op 700 à 800 euro voor een kwaliteitsstep die geschikt is voor intens dagelijks gebruik.

Monowiel en hoverboard

Nog niet zo lang geleden zagen we ze opduiken in science fiction films, nu zien we ze overal op de trottoirs van grote steden. Een monowiel bestaat uit twee voetsteunen links en rechts van een groot wiel, aangedreven door een elektrische en gyroscopische motor. Dat betekent dat je de machine aanstuurt door het gewicht en de hellingsgraad van je lichaam. Inderdaad, het vraagt wat oefening om het juiste evenwicht te vinden. Waar mag je zo’n monowiel gebruiken? Alles hangt af van je snelheid. Onder de 6 km/u moet je het voetpad gebruiken, tussen 6 en 25 km/u het fietspad of de rijweg. Boven de 25 km/u mag je enkel op de rijweg, maar we raden het je af om veiligheidsredenen.

Een hoverboard werkt volgens hetzelfde principe. Het lijkt op een skateboard waar je dwars op staat met een wiel aan elk uiteinde. Een hoverboard is nog compacter en makkelijker om overal mee naartoe te nemen. Vanaf 250 euro heb je een leuk vervoermiddel voor in de stad.

Elektrische scooter

Elektrische scooters zijn snel en wendbaar. Deze groene en stille versie van de goede oude scooter is de koning van de stad en van de files. Zijn autonomie is ruim voldoende, de gebruiks- en onderhoudskosten zijn lager dan die van een verbrandingsmotor en de kans op defecten en slijtage is gering. Je bent wel verplicht om een verzekering te nemen, net zoals bij elke scooter. Een elektrische scooter vind je al vanaf 2000 euro.

Deelmobiliteit

Zachte mobiliteit en het vermijden van stadsfiles vraagt ook om het delen van vervoermiddelen. En dat hebben veel steden goed begrepen. Openbare en particuliere oplossingen duiken overal op bij invalswegen, in de buurt van treinstations, parkings en in drukke straten: deelfietsen (al dan niet elektrisch), elektrische steps, auto's (elektrisch of op brandstof), en binnenkort ook elektrische scooters.

Aanmoedigingsmaatregelen

De regio’s en de overheden geven met plezier een duwtje in de rug met premies en belastingvoordelen. Wie kiest voor multimodaliteit, het gecombineerd gebruik van verschillende vervoermiddelen, kan ook rekenen op het openbaar vervoer als onderdeel van een persoonlijke mobiliteitsoplossing.

Laatste tips

Wil je op de kar springen van de zachte mobiliteit? Fantastisch! Maar test eerst een aantal oplossingen voor je een keuze maakt. Veel verkopers van elektrische fietsen bieden ook huurfietsen aan. Hetzelfde geldt voor een step, monowiel of hoverboard. Want ook al heb je geen rijbewijs nodig, dat betekent niet dat je het meteen onder de knie hebt. Probeer zeker eens de route af te leggen die je regelmatig zal nemen. Zo merk je meteen welk vervoermiddel het meest geschikt is.

Tot slot: al is het niet verplicht, draag toch een helm en eventueel bijkomende bescherming. In de stad is het risico op ongevallen of verwondingen sowieso groter. Wie kiest voor zachte mobiliteit wil graag dat die mobiliteit in alle opzichten zacht blijft, nietwaar?

Kies voor een betere mobiliteit in de stad met het advies en de financiële oplossingen van Cofidis.

Ontdek ze hier

Gepubliceerd in Juni 2021 - Delen via :

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt